Primăria Voluntari, dar și Ministerele Muncii, Sănătății și Mediului, Inspectoratul de Poliție Ilfov și Inspectoratul pentru Situații de Urgență au știut despre abuzurile din azile încă din ianuarie 2022, scrie Centrul de Investigații Media. Ziaristul Ovidiu Vanghele a publicat mai multe documente care arată că Primăria Voluntari a fost sesizată de nenumărate ori de către vecini în legătură cu posibilele nereguli în autorizarea și funcționarea azilulul, dar și despre posibilele violențe la care erau supuși bătrânii. De când a izbucnit scandalul, edilul Florentin Pandele a susținut că nu a știut că în localitatea pe care o conduce se întâmplau abuzurile anchetate acum de DIICOT.
12 octombrie 2021
La o săptămână de la sosirea primilor batrâni în casa din Pipera, vecinii au început să se adreseze instituțiilor statului, arată Centrul de Investigații Media. Primul memoriu a fost depus pe 12 octombrie 2021, la Primăria Voluntari și Direcția de Sănătate Publică Ilfov, petiționarii întrebând dacă a fost schimbată destinația imobilului. După două zile, într-o altă adresă apar primele informații despre posibilele rele tratamente la care ar fi supuși beneficiarii din centru.
5 noiembrie 2021
Pe 5 noiembrie, oamenii sesizează Primăria fiindcă imobilul în care locuiau 30 de beneficiari nu era racordat la canalizare, iar pe 22 noiembrie cetățenii trimit petiții Primăriei Voluntari, Gărzii de Mediu și Direcției de Sănătate Publică plângându-se de mirosul pestilențial, dejecțiile fiind aruncate în canalul colector din stradă.
10 noiembrie 2021
În 10 noiembrie 2021, vecinii sesizează din nou DSP Ilfov, relatând că aud țipete și zgomote din interiorul centrului, deseori fiind chemate Poliția și SMURD-ul. Mai mult, vecinii se plâng că ar fi găsit recipiente cu pastile aruncate la ei în curte.
23 noiembrie 2021
Pe 23 noiembrie petiționarii sesizează și Ministerul Muncii în legatură cu acest lucru.
17 ianuarie 2022
Pe 17 ianuarie 2022, asistați de o casă de avocatură, vecinii notifică toate instituțiile care ar fi trebuit să verifice situația, arată documentele publicate de ziaristul Ovidiu Vanghele. În adresa către Primăria Voluntari, petiționarii scriau explicit că, încă din toamna anului 2021, au sesizat „existența unor zgomote puternice care sugerau suferința și/sau agresivitatea” persoanelor aflate în interiorul imobilului și cereau informații despre autorizarea și funcționarea respectivului centru.
30 martie 2022
Cum nici după asta nu au primit niciun raspuns, pe 30 martie 2022 vecinii au dat în judecată Primăria condusa de Florin Pandele. În răspunsul depus la dosar, Primăria spune că a pasat petițiile companiei municipale de canalizare sau Direcției de Asistență Socială.
9 martie 2023
Pe 9 martie anul acesta, Primăria Voluntari a pierdut procesul și a fost obligată de instanță să le raspundă petiționarilor.
Ancheta integrală poate fi citită aici: Toți știau. Episodul 1: Primăria Voluntari
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea / George Călin