De astăzi ar trebui să fie funcționale peste 170 de centre de evaluare a bolnavilor COVID. Aici se pot prezenta pacienți confirmați deja pozitiv, li se vor face analize și li se va prescrie tratament celor care nu au o formă gravă. În realitate, centrele funcționează doar în teorie. Niciun pacient nu a venit, iar în unele, chiar dacă veneau, nu găseau pe nimeni. Programul diferă de la un centru la altul și – potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila – rămâne de văzut dacă sunt medici disponibili.
Pe site-ul Ministerului Sănătății poate fi găsită o hartă cu centrele de evaluare COVID. Cu albastru sunt marcate localitățile unde se află astfel de centre. Dai click și afli adresa, numărul de telefon și programul centrului. Unele funcționează de la 7:00 la 15:00, altele de la 8:00 la 18:00 sau la 20:00, de la 15:00 la 19:00, unele non-stop. Dacă suni, însă, poți avea surprize.
Chiar și Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut parte de o surpriză la inaugurarea unui astfel de centru: „Am văzut aici la Văleni am văzut un foarte, foarte frumos și bine organizat centru de evaluare a pacienților. Nu au avut încă primul pacient, dar cu siguranță în cursul zilei de azi acest prim pacient va veni”.
Nici în București, la Centrul de evaluare COVID de la Institutul Matei Balș nu a venit nimeni. Medicul Adrian Marinescu: „Încă nu, dar cu siguranță se va întâmpla în orele următoare”.
Scopul funcționării acestor centre ar trebui să fie acela de a reduce presiunea asupra spitalelor. Ce se întâmplă la un astfel de centru?
„Ți se face radiografie sau Computer Tomograf, un set de analize și fie primești tratament, fie este internat pacientul în spital”, a explicat Alexandru Rafila la Europa FM.
Cine poate merge la un centru de evaluare COVID?
„Cei care sunt confirmați. Și nu este vorba despre testul rapid pe care îl fac acasă, este vorba despre cei care sunt confirmați în sistem”, a explicat Adrian Marinescu.
Numărul centrelor de evaluare destinate pacienţilor COVID-pozitivi este estimat la 230. Ministrul Sănătății spune că acesta ar putea creşte. 173 sunt funcționale în prezent.
Sursa foto: Facebook / Ministerul Sănătății
Citește și: 10 milioane de teste anti-COVID vor ajunge în școli până la începutul săptămânii viitoare
Autor: Liliana Nicolae