Confidenţialitate

Celulele stem recoltate la naştere, utile în tratamentul a numeroase afecţiuni

Ca urmare a numeroaselor cercetări și a celor mai noi tehnologii, s-au descoperit anumite tratamente și modalități de vindecare parțială sau integrală a numeroase boli.

Unul dintre aceste tratamente este și transplantul cu celule stem recoltate la naștere. Celulele stem sunt celule nediferențiate, care nu seamănă cu niciun țesut, dar mai departe pot forma orice tip de celulă din organism, precum celule nervoase, osoase, miocardice sau hepatice.

De la un an la altul, cercetările asupra celulelor stem dezvăluie noi oportunități de utilizare a acestora în tratarea diverselor afecțiuni. Printre acestea se numără boli ale sistemului imunitar, boli de sânge, de inimă și de ficat, diabetul zaharat, distrofie musculară, boli oncologice și leucemia.

În momentul de față există studii clinice cu privire la rolul celulelor stem și în tratamentul bolilor autoimune și a mai multor tumori maligne, în repararea sistemului nervos și a altor organe, precum retina.

Sângele cordonului ombilical are cel mai ridicat număr de celule stem hematopoietice. Momentul prelevării sângelui cordonului ombilical și al țesutului cordonului ombilical este unic în viața unui om – nașterea. Prelevarea sângelui este o manevră simplă, neinvazivă și nedureroasă atât pentru mamă, cât și pentru nou născut. De asemenea, se pot preleva și celule stem mezenchimale, adică din țesutul cordonului ombilical. Acestea pot juca un rol important în tratarea diferitelor afecțiuni.

În cazul dezvoltării unei boli pe parcursul vieții copilului, eșantioanele cu celule stem stocate în condiții de criogenie sunt disponibile imediat în vederea transplantului, deci a tratamentului acelei afecțiuni.