Confidenţialitate

Celebrul templu Taj Mahal din India este în pericol

Curtea Supremă a Indiei cere Guvernului să ia măsuri pentru conservarea celebrului monument Taj Mahal, după ce organizații ecologiste au atras atenția că albul imaculat şi strălucitor al marmurei s-a transformat mai întâi în galben, după care acum a luat nuanţe de maro şi verde.

Potrivit BBC, activiștii ecologiști spun că poluarea industrială şi activităţile de construcţii au afectat grav monumentul care, din 1983, este protejat UNESCO, fiind una dintre cele mai importante atracţii turistice ale lumii.

70.000 de oameni vizitează Taj Mahalul în fiecare zi.

Curtea Supremă cere guvernului să caute ajutor extern pentru a găsi o soluție pentru salvarea templului.

“Chiar dacă aveți o expertiză în acest sens, nu o folosiți. Ori, poate nu vă pasă” – se arată în documentul Curții Supreme.

Anterior, guvernul a închis sute de fabrici din aproapierea Taj Mahalului, dar marmura continuă să-și schimbe culoarea.

Însă, potrivit BBC, o altă cauză pentru care templul își schimbă culoarea din cauza miilor de insecte – atrase de canalizarea din aproapierea râului Yumana.

Problema murdăriei templului nu este una nouă. De câteva ori în ultimele două decenii marmura albă a palatului a fost „împachetată” cu un nori special, în încercarea de a o curăța.

Dar există temeri că problema se înrăutățește.

Cea mai recentă baie de nămol – o pastă care absoarbe murdăria, grăsimea și excrementele animalelor – a început în ianuarie și durează până la sfârșitul acestui an.

E ca o mască uriașă de față, aplicată palatului.

Nămolul este spălat apoi, luând murdaria cu el.

Templul a fost construit în secolul al XVII-lea de împăratul Shah Jahan ca mausoleu pentru soția sa, Mumtaz Mahal – de unde și numele monumentului.

Peste 20.000 de oameni au lucrat la templu 22 de ani.

Materialele erau aduse din întreaga Indie și din alte zone ale Asiei cu ajutorul unei “flote” ce numără 1000 de elefanți. Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa, Taj Mahal-ul a devenit “simbolul dragostei eterne”.