95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de bază ale copiilor, cum ar fi medicamente, hrană și căldură suficiente, atrage atenția organizația neguvernamentală Salvați Copiii.
ONG-ul a chestionat, în perioada 21-31 octombrie, aproape 3.600 de părinți aflați în diferite programale ale organizației, iar aceștia au spus că după ce le-au crescut cheltuielile ca urmare a creșterii prețurilor la alimente, alte bunuri și energie, speră ca Biserica sau alte instituții private să-i ajute să treacă iarna.
Liliana Bibac Moșneguțu, coordonator de programe educaționale la organizația Salvați Copiii.
„S-a înrăutățit, este o creștere dramatică a sărăciei în rândul populațiilor care și așa aveau resurse de venituri limitate. O să vă spun câteva cuvinte pe care le-au spus beneficiari către noi: îngrozitor, frică, nu știu ce o să ne facem în această iarnă. Le e teamă de această iarnă, le e teamă că nu vor putea să-și procure cele necesare, le e teamă că aceste cheltuieli dublate sau triplate la energie, la căldură, le vor afecta foarte mult parcursul în această iarnă și în iarna următoare.”
În România, peste un milion și jumătate de copii se află în risc de sărăcie oricum, iar România are la dispoziție peste 300 de milioane de euro disponibile de la Uniunea Europeană pentru minorii devaforizați. Nu i-a accesat încă.
Reprezentantul Salvați Copiii spune că încă o dată, în România, copiii săraci sunt primele victime ale unei crize:
„Practic, principala victimă, ca în ultimii ani de altfel, sunt tot copiii și atunci, ca și un semnal de alarmă, le recomandăm autorităților să identifice și să implementeze urgent măsuri prin care să se asigure că și aceste scumpiri nu vor fi decontate tot de către copii, așa cum societatea sau obișnuit în ultimii ani. Se știe că 41% dintre copiii din România sunt în risc de sărăcie și excluziune socială.”
Foto: Shutterstock