Confidenţialitate

Cele mai mari scumpiri în februarie – la fructele proaspete și la citrice

Cele mai mari scumpiri la alimente înregistrate luna trecută au fost la fructele proaspete și la citrice.

Prețurile au crescut cu aproximativ 5%, arată datele Institutului Național de Statistică.

Motivul: importăm prea mult.

Astfel, rata anuală a inflaţiei a urcat la cel mai înalt nivel din iunie 2013.

Totuși, trebuie să ne bucure faptul că au scăzut prețurile la ouă, zahăr, dar și la telemeaua de oaie.

Conform datelor INS, citricele şi alte fructe meriodionale s-au scumpit în februarie cu 5,98%, iar preţul fructelor proaspete a crescut cu 3,54%.

De ce apar aceste scumpiri? Nu mai avem fructe românești, a declarat la Europa Fm, Dragoș Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

„Pentru că nu avem legume românești, în afară de mere, pere – dar în piețe. În hipermarketuri, acestea sunt importate de câșiva așa-ziși maeștri ai genului ăsta de importuri care fac, împreună cu retailerii prețul respectiv. O parte din fructele și legumele care se importă acum vin din țări unde producția este mare în această perioadă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dragoș Frumosu spune că citricele și alte fructe exotice se pot cultiva și la noi.

Un alt factor care influențează prețul alimentelor este și sumpirea carburanților.

Tot din datele INS reiese faptul că și preţul la gaze a crescut, cu aproximativ 2 la sută.