Cele mai frumoase cărți din România, unicul proiect cultural național destinat designului de carte, inițiat de Asociația pentru Performanță și Cultură și organizat anul acesta de Galeria Posibilă și Grapho_Mat, pune într-o altfel de lumină cărțile valoaroase, analizând modul în care acestea se prezintă publicului.
Anul acesta, în concurs au fost înscrise 150 de cărți concepute, publicate sau tipărite în România și Republica Moldova în ultimul an. Dintre acestea, 33 de titluri au fost desemnate finaliste și doar 13 vor fi premiate în cadrul vernisajului din 3 decembrie.
Cărțile finaliste vor face parte dintr-o expoziție itinerantă în țară și în străinătate și, de asemenea, vor reprezenta România în competiția internațională de design de carte Best Book Design from All Over the World, care va avea loc la Leipzig în perioada 21-24 martie 2019.
Ce înseamnă o ”carte frumoasă” și cum sunt alese lucrările finaliste în acest concurs explică, într-un interviu la Europa FM, Dinu Dumbrăvician, profesor de design al Universităţii Naţionale de Arte și unul dintre oamenii cei mai pasionați de grafică și ilustrație de carte:
Proiectul ”Cele mai frumoase cărți din România” a fost inițiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg, oferind un cadru de apreciere și o perspectivă internațională.
Proiectul cultural este finanțat cu sprijinul Ministerul Culturii și Identității Naționale și susținut de Institutul Francez și Ambasada Olandei. Anul acesta, în premieră, publicul își poate desemna proprii câștigători într-o secțiune dedicată. Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul www.celemaifrumoasecarti.ro.