Deşi numele categoriei s-a schimbat de-a lungul timpului, la început se numea “cele mai bune efecte de inginerie”, Oscarul pentru “cele mai bune efecte vizuale” se decernează încă din anul 1928.
Cele mai bune efecte vizuale de la sfârşitul anilor 20 și până în prezent, premiate cu Oscar, pot fi vizionate într-un videoclip realizat de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. În total, au fost cuprinse secvenţe din 87 de filme premiate la această categorie.
Primul film care a câştigat un Oscar pentru “cele mai bune efecte de inginerie” a fost “Wings”, o peliculă de război din 1928 regizat de William A. Wellman, care a luat și premiul Oscar pentru “cel mai bun film al anului”, prezintă povestea a doi bărbați care se îndrăgostesc de aceeași femeie și se înrolează în armata aerului în timpul Primului Război Mondial.
În videoclipul realizat de Academy of Motion Picture Arts and Sciences se mai regăsesc filme precum “Heart of the North” din 1938, “Thief of Bagdagt” din 1940, “Steel Sharks” din 1943, “War of The Worlds” din 1953, “Alien” din 1979, sau “Matrix” din 1999.
Cel mai recent film care a câștigat Oscarul la categoria “cele mai bune efecte vizuale” este “Interstellar”, în regia lui Christopher Nolan, la ediția din 2015.
Anul acesta, trofeul pentru această categorie este disputat de “Ex Machina”, “Mad Max: Fury Road”, “Mars”, “The Revenant” și “Stars Wars: The Force Awakens”. Cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar va avea loc duminică, pe 28 februarie.