Conferința ONU privind schimbările climatice: țările bogate nu au oferit ce au promis, adică uriașele sume de bani pentru a sprijini eforturile anti-poluare. Jurnaliștii britanici de la The Guardian publică o analiză care arată că, dincolo de promisiuni și discursuri pline de ținte mărețe, banii promiși ca finanțare pentru țările mai puțin dezvoltate au fost, în realitate, mult mai puțini decât au declarat liderii politici în conferințe publice.
La Sharm el-Sheikh, în Egipt, sunt așteptate noi rezoluții și ținte pentru a reduce poluarea și de a domoli schimbările climatic.
În acest context cotidianul britanic The Guardian prezintă o analiză realizată de platforma Carbon Brief sub titlul „Exclusiv: Sprijinul pentru țările în curs de dezvoltare va fi o problemă critică” la conferința ONU.
În funcție de emisiile de carbon, țările sunt obligate să acorde finanțare pentru climă în temeiul tratatului climatic al ONU, inclusiv toate economiile mari ale G7.
Țările bogate, care sunt și marii poluatori, s-au angajat să furnizeze 100 de miliarde de dolari pe an până în 2020, deși acest obiectiv a fost ratat.
Cota Statelor Unite, pe baza emisiilor sale poluante, ar fi fost de 40 de miliarde de dolari, dar a oferit doar 7,6 miliarde de dolari în 2020, ultimul an pentru care sunt disponibile date.
Australia și Canada au oferit doar aproximativ o treime din finanțarea indicată oficial, în timp ce Marea Britanie a furnizat trei sferturi.
Țările bogate acceptă că țările vulnerabile se confruntă cu o „situație de viață sau de moarte”, dar livrarea banilor a fost controversată și lentă, se arată în articol.
Cele 100 de miliarde de dolari au fost menite să sprijine reducerea emisiilor de carbon și să ajute comunitățile să se adapteze la vremea din ce în ce mai extremă determinată de încălzirea globală.
Un raport al organizației Oxfam arată că superbogații lumii emit, prin afacerile lor, gaze cu efect de seră la un nivel echivalent cu întreaga Franță. Mai exact, investițiile a 125 de miliardari emit 393 de milioane de tone de CO2e în fiecare an, echivalentul Franței.
Foto: Shutterstock