Cele 3 legi ale Justiţiei vor intra saptamâna viitoare în dezbaterea Plenului Senatului, care este for decizional în acest caz, spune președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu. Până vineri se pot depune amendamente, iar raportul trebuie să fie gata cel târziu luni.
Alina Gorghiu i-a raspuns astfel fostului ministru USR al Justitiei, Stelian Ion, care ceruse amânarea votării celor 3 legi până în decembrie, când Comisia de la Veneția urmează să-și facă publică evaluarea asupra lor. Președintele interimar al Senatului spune ca nu se justifică amânarea votului, pentru că Legile au fost dezbătute suficient de mult.
Alina Gorghiu: „Nu avem de ce să fim îngrijorați că textele pe care colegii mei le-au adoptat nu sunt conforme cu standardele și rigorile pe care Comisia Europeană le dorește”
„În primul rând, aceste trei legi se află în dezbatere publică de mai bine de 2 ani. În comisia specială pe legile Justiției s-a ținut cont de punctul de vedere pe care Comisia de la Veneția l-a dat pe legile existente anterior. De asemenea, ministrul Justiției, nu o dată, ne-a informat că a fost în contact direct, în comunicare directă pe textul acestor legi cu reprezentanții Comisiei Europene, motiv pentru care nu avem de ce să fim îngrijorați că textele pe care colegii mei le-au adoptat nu sunt conforme cu standardele și rigorile pe care Comisia Europeană le dorește”, a explicat Alina Gorghiu.
De ce se grăbește Coaliția de la putere să adopte cele 3 legi ale Justitiei, deși ele au fost contestate de opoziție și o parte din societatea civilă? Pentru că ele sunt un obiectiv de îndeplinit în cadrul PNRR – fără de care am rata fondurile europene.
În plus, se speră că adoptarea lor ar ajuta la ridicarea MCV și la admiterea României în spațiul Schengen. Președinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, promite că se va ține cont de orice observație ar face Comisia de la Veneția după adoptarea pachetului de legi, iar acestea vor fi corectate.
Alina Gorghiu: „În decembrie vom vedea punctul de vedere al Comisiei de la Veneția”
„Votul va fi săptămâna viitoare și vreau să aveți de la mine un angajament ferm: în decembrie vom vedea punctul de vedere al Comisiei de la Veneția. Dacă vor exista recomandări suplimentare de modificare a legislației, o vom face fără niciun fel de ezitare. Vom ține cont de acest punct de vedere și vom îndrepta, dacă va fi cazul, orice fel de prevedere care poate nu va fi considerată oportună”, a mai spus Alina Gorghiu.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin