Trei condiții sunt necesare pentru ca o creștere a salariului minim pe economie la un brut de 3.000 de lei să fie sustenabilă, spun reprezentanții IMM-urilor. Prima dintre ele este rediscutarea constribuțiilor și scăderea impozitării pe muncă. O înghețare a contribuțiilor – așa cum se întâmplă în agricultură și construcții – spune Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
Cele 3 condiții necesare pentru creșterea salariului minim pe economie la suma de 3.000 de lei în condiții sustenabile
- Rediscutarea constribuțiilor și scăderea impozitării pe muncă;
- Noua valoare a acestuia să fie aplicată din luna mai a anului viitor;
- Executivul trebuie să renunțe la impozitarea contractelor part-time.
Florin Jianu: „Impozitarea muncii în România este una dintre cele mai ridicate la nivel european”
„E o diferență foarte mare între impozitarea muncii și impozitarea capitalului, impozitarea muncii în România fiind una dintre cele mai ridicate la nivel european. Adică, pe înțelesul oamenilor, dacă plătești un leu la angajat, mai plătești încă un leu la stat.
În momentul în care, însă, mărești cu 100 de lei salariul minim pe economie, 50 de lei merg de fapt la salariați, iar 50 de lei merg prin taxe și impozite la stat. Mediul privat e conștient și întotdeauna e responsabil pentru ceea ce înseamnă salariații și salariul minim pe economie cu condiția ca banii să ajungă efectiv la oameni”, a spus Florin Jianu.
O a doua condiție pentru ca IMM-urile să suporte mai ușor creșterea cu 450 de lei a salariului minim pe economie este ca noua valoare a acestuia să fie aplicată din luna mai a anului viitor, pentru ca firmele să poată să treacă iarna preocupându-se de plata facturilor la energie.
Nu în cele din urmă, spune Florin Jianu, executivul trebuie să renunțe la aberația impozitării contractelor part-time, mai cer reprezentanții IMM-urilor.
Florin Jianu: „Statul este un beneficiar al majorării salariale pentru că salariile din mediul public sunt legate prin grilă de salariul minim pe economie”
Florin Jianu spune la Europa FM și că angajații de la stat ar trebui să fie deconectați de la valoarea acestui indice.
Altfel, beneficiile majorării salariului minim pe economie se vor vedea în instituțiile guvernamentale mai mult decât la cei angajați în mediul privat.
„Statul fiind un beneficiar al măririi salariului pe economie o dată prin taxele și impozitele aduse și a doua oară prin faptul că salariile în mediul public sunt legate prin grilă de salariul minim pe economie, deci vor exista creșteri în lanț până la 10.000 de lei, ceea ce e profund incorect. Doar pentru că se crește salariul minim pe economie. Deci trebuie să existe o decuplare în acest sens al creșterilor automate de salarii”, a mai spus Florin Jianu.
Sursa foto: Shutterstock