În Kiev, cel mai mare spital de copii și-a mutat întreaga activitate la subsol, de teama bombardamentelor. La fel funcționează și unele orfelinate în care se află mulți bolnavi care au nevoie urgent de alimente și medicamente.
Alți copii care au reușit să plece din Ucraina sunt traumatizați de bombardamente și de despărțirea de tații lor.
„L-am lăsat pe tati în Kiev”, spune Mark pentru DW News, apoi suspină. Se abține să nu plângă, dar îi dau lacrimile când povestește.
„Tati va vinde diverse lucruri ca să-i ajute pe eroii noștri, armata noastră, s-ar putea chiar să lupte”. Mark se îndrepta pe jos spre granița cu Polonia când a fost salvat. El a reușit să scape din calea bombardamentelor declanșate de ruși în țara sa.
Pentru alți copii a fost însă prea târziu. Polina, o fetiță de clasa a IV-a din Kiev, cu părul lung și șuvițe roz, a murit după ce familia ei, care tocmai părăsise Kievul și se îndrepta cu mașina spre granițe, a fost împușcată de sabotori ruși, după cum a precizat primarul Kievului.
În Capitala Ucrainei, cel mai mare spital de copii și-a mutat întreaga activitate la subsol. A fost o misiune aproape imposibilă, în condițiile în care sunt mulți copii bolnavi, unii dependenți de aparate.
Un medic din spital a povestit pentru DW că au rămas internați doar cei care nu rezistă fără tratament.
Agenția de presă Unian din Ucraina a publicat o fotografie în care apar mulți copii orfani, unii dintre ei bebeluși, alții bolnavi, care s-au adăpostit la subsolul unui orfelinat din Kropyvnytskyi, oraș aflat în centrul țării. Sunt oamenii care au nevoie urgent de medicamente, hrană și pături.
Rusia a anunțat, în repetate rânduri, că nu a țintit populația civilă. Dar situația din teren arată cu totul altceva: blocuri bombardate și chiar grădinițe și orfelinate. Ucraina a cerut o anchetă ONU privind crime de război comise de Rusia, iar Curtea Penală Internațională a anunțat că va deschide o anchetă în acest sens.
Sursa foto: Colaj Twitter