Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere, adolescenţii fiind cei mai vulnerabili la iniţierea consumului de droguri. Cea mai mică vârstă de debut – 13 ani – a fost declarată pentru consumul de noi substanţe psihoactive. Sunt date din Raportul naţional privind situaţia drogurilor la nivelul anului 2021.
Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România.
Cei mai mulți consumatori de droguri sunt în Bucureşti si Ilfov. Adolescentii devin usor victime ale traficanților. Psihologul Mihai Copăceanu spune ca 43% dintre tineri au primit la început, gratuit, drogurile. O dată ce dependența se instalează, vor deveni cumpărători fideli:
„O altă categorie sunt copiii care abuzează, ei nu consumă în fiecare săptămână, în fiecare lună dar atunci când consumă, frățicule, e rău.”
Agenția Națională Antidrog remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive.
În 2021, 3.000 de persoane au solicitat tratament, cu 10% mai puține față de anul anterior. 30 de oameni au murit din cauza consumului de droguri, dintre care 25 din cauza unor supradoze.
Vârsta medie de deces rămâne în continuare peste 30 ani, chiar daca sunt mai putine decese asociate consumului de droguri.
Unul din 5 consumatori de droguri injectabile, admisi la tratament, au declarat că sunt infectati cu HIV.
În 2021 au fost depistate peste 550 de noi cazuri HIV/SIDA, dintre care 50 reprezintă persoane care îşi injectează droguri.
Și tot în 2021 s-a confiscat cea mai mare cantitate totală de droguri, inclusive cea mai mare cantitate de heroină confiscată.
Foto: Shutterstock
Citește și: Al treilea pacient cu HIV vindecat complet, anunțat de revista medicală Nature Medicine | AUDIO