Astronomii au observat cel mai mare exemplar cunoscut de stea neutronică, un element cosmic clasificat drept „văduvă neagră”. Acesta a devenit atât de masiv după ce a înghițit o mare parte din materia unei stele companion cu care formează un sistem stelar binar.
Cercetătorii au explicat că steaua neutronică are o masă de aproximativ 2,35 de ori mai mare decât cea a Soarelui – aceasta fiind, probabil, limita maximă pe care o poate avea un astfel de element cosmic. Steaua neutronică se rotește în jurul axei sale de 707 ori pe secundă, scrie Reuters.
Ce este o stea neutronică
O stea neutronică este nucleul compact al unei stele masive care a explodat sub forma unei supernove la finalul vieții stelare.
Cercetătorii descriu acum un tip de stea neutronică puternic magnetizată, denumită pulsar, care emite fluxuri de radiații electromagnetice din polii săi.
Pe măsură ce aceasta se rotește, aceste fluxuri pulsează din și fenomenul este asemănător cu lumina rotativă a unui far.
Cercetătorii au afirmat că doar o singură stea neutronică se rotește mai repede decât aceasta.
Roger Romani, director al Centrului pentru Știință Spațială și Astrofizică de la Universitatea din Stanford, a explicat că: „Cu cât steaua neutronică este mai grea, cu atât este mai dens materialul din nucleul său”.
„Așadar, fiind cea mai grea stea neutronică cunoscută, elementul cosmic prezintă cel mai dens material din Universul observabil. Dacă ar fi fost mai greu, ar trebui să se prăbușească într-o gaură neagră, iar atunci materia din interior s-ar afla undeva în spatele orizontului evenimentelor, deci nu ar putea fi observată niciodată”, a mai spus Roger Romani.
Sursa foto: Sci News / W.M. Keck Observatory / Roger W. Romani / Alex Filippenko.