Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, cel mai mare sindicat din educație, amenință Guvernul cu proteste în toată țara, dacă nu acordă personalului nedidactic sporul pentru condiții de muncă.
Vicepreședintele FSLI, George Purcaru, acuză Executivul de discriminare, întrucât salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare beneficiază de sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă:
„Oamenii de serviciu, paznicii, bucătarii, muncitorii de întreținere sunt condamnați la sărăcie având în vedere că au salariile între 1.700 de lei și 2.200 de lei net. E clar că acești colegi ai noștri nu mai pot trăi și sunt condamnați la sărăcie. Noi am cerut guvernului de câțiva ani să ia măsuri în ceea ce privește aplicarea acestui regulament de sporuri. Nu am găsit înțelegere, de aceea, ținând cont de situația financiară, având în vedere salariile, având în vedere inflația și puterea de cumpărare este clar că a ajuns cuțitul la os.”
Care ar fi condițiile vătămătoare în care lucrează personalul nedidactic din învățământ și la cât se ridică sporul cerut de sindicaliști?
„Încă se folosesc substanțe nocive în ceea ce privește igienizarea toaletelor școlilor în general, nu mai vorbim și de faptul că sunt nevoiți acești oameni să muncească cel puțin dublu față de ce se întâmpla în anii trecuți. Procentele sunt foarte mici, sporul pentru condiții vătămătoare poate să meargă până la 15% și acum e simplu să facem un calcul: dacă luăm un salariu mediu net în ceea ce privește personalul ne-didactic undeva la 2.000 de lei, gândiți-vă și dacă am vorbi despre maxim tot ar fi o sumă foarte mică.”
Sindicaliștii anunță că primul protest va fi organizat mâine, în fața Prefecturii Buzău.
Foto: Shutterstock
Citește și: Proiectul de buget pentru 2023: Apărarea, Educația și Sănătatea vor primi mai mulți bani | AUDIO