Invitația de astăzi este la … castelul din povești. Cu puțină imaginație despre orice castel putem spune că e … castelul din povești. Însă, cel despre care vorbim astăzi a fost declarat cel mai frumos castel din lume. Este vorba despre Castelul Neuschwanstein din Germania, căruia i se mai spune și castelul din poveşti, fiind sursa de inspirație pentru Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită din parcul Disneyland. Castelul a fost construit pe vârful unui deal din Bavaria, la jumătatea secolului trecut. Inițial a fost gândit ca un refugiu, un loc în care regele Ludwig al II-lea al Bavariei a încercat să se ascundă de realitate şi să trăiască în lumea viselor.
Ludwig al doilea era un rege special. I se spunea frumosul rege „nebun” al Bavariei. Era preocupat de artă, beletristică, muzică, natură, la fel ca verișoara lui, împărăteasa Austriei, Sissi, de care se spune că fusese atras într-o vreme. Dar acest frumos Don Juan bavarez, înalt de 1,93 m si râvnit de mai toate prințesele vremii, n-a fost niciodată căsătorit, mai mult a fost declarat „bolnav mintal, iresponsabil și suferind de o tulburare sufletească nevindecabilă”. Ghizii castelului spun că, de fapt, acesta se simțea mai degrabă atras de barbați decât de femei, ceea ce l-a făcut să devină un singuratic.
Construcţia visurilor regelului Ludwig al II al Bavariei a durat 17 ani. Pentru a putea fi construit, la ordinul regelui terenul a fost dinamitat pentru coborârea lui cu 8 metri. Cât a durat construcţia, regele Ludwig locuia în alt castel, aflat la 20 de minute distanta si urmarea constructia palatului prin telescop.
De la Frankfutr până în apropierea castelului sunt 470 de km. Trebuie sa ajungem în satul in satul Schwangau, lânga orașul Fussen. Cu automobilul propriu nu veți putea urca în minuscula parcare . Pe jos, e o plimbare de aproximativ 30 de minute.
Pereţii interiori au castelului Neuschwanstein sunt acoperiţi cu fresce, care ilustrează scene din operele de poveste ale Wagner, un prieten apropiat al lui Ludovic. Sala tronului, care nu a mai fost terminată, poate fi considerată drept cea mai impresionantă încăpere din castel. Castelul trebuia să fie chiar şi mai spectaculos, însă după moartea regelui lucrările au fost suspendate, iar turnul principal al castelului, înalt 90 de metri, nu a mai fost construit niciodată.
Trist a fost și sfârșitul regelui, care s-a sinucis la vârsta de 41 de ani. În perioada nazistă, castelul a scăpat ca prin urechile acului de la distrugere. Aici erau adăpostite multe opere de arta confiscate din muzeele Frantei ocupate. Dar, nimeni n-a îndrăznit să distrugă o asemnea bijuterie arhitectonică. Astăzi, lângă acest lac au loc numerose concerte Wagner, ce atrag melomani din întreaga Germanie și Austrie. Așadar …frumos, misterios, romantic. O destinație din categoria celor care merită bifate o dată-n viață.