Toate reacțiile biochimice și energetice de la nivelul țesuturilor organismului nostru constituie ceea ce numim metabolism.
Deși este vorba despre un studiu restrâns, merită menționat faptul că cei care lucrează noaptea și dorm ziua au un metabolism mai încetinit. Participanții la studiu au petrecut primele zile cu activități normale, după care au trecut la un program asemănător celor care lucrează în ture de noapte, dormind ziua și având diverse activități noaptea. Alimentația a fost atent controlată și în fiecare zi s-a consumat același număr de calorii. Cu toate acestea, cercetătorii au observat că în ziua următoare turei de noapte participanții au ars mai puține calorii, adică metabolismul a încetinit. Cauza probabilă o reprezintă dereglarea ritmului zi-noapte, numit ritm circadian, cu ajutorul căruia corpul nostru face diferența între zi și noapte.
Luând în calcul această descoperire, putem înțelege mai bine acum de ce persoanele care lucrează în ture de noapte au tendință la îngrășare și prezintă risc de diabet zaharat. Pentru cei care dorm doar 5-6 ore pe zi și care lucrează noaptea, răspunsul organismului la o masă normală nu a mai este unul obișnuit. Nivelul glicemiei poate crește din cauza cantității insuficiente de insulină secretată de pancreas, în urma stresului cauzat de dereglarea ritmului zi-noapte și lipsei somnului. Din fericire, după 9 zile de respectare a programului normal cu care corpul nostru este obișnuit, starea se îmbunătățește.
Cei care lucrează frecvent noaptea sunt sfătuiți să se hidrateze corespunzător, să nu mănânce mese bogate, să consume fructe, legume și cereale bogate în fibre, iar în timpul liber să facă sport, care vine în ajutorul reglării metabolismului.