Confidenţialitate

CEDO: România trebuie să recunoască și să proteje familiile formate din persoane de același sex. Președintele CNCD: „Cred că România va apela la legea parteneriatului civil” | VIDEO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO – a decis definitiv că România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex. Invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei”, președintele organizației ACCEPT, Florin Buhuceanu a spus la europa FM că în România nu există nici transcrierea certificatului de căsătorie obținut de persoanele de același sex în alte țări, nici echivalarea lui: „Ori ne recunoști și atunci creezi instituția parteneriatului civil și apare echivalarea, ori faci transcrierea inclusiv a sintagmei de soț în certificatele emise pe teritoriul României”. Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) Csaba Ferenc Asztalos, invitat și el telefonic în emisiunea „Piața Victoriei” a subliniat că „Cred că România va apela la legea parteneriatului civil, în măsura în care vorbim despre căsătorii de persoane de același sex încheiate în străinătate sau într-un stat membru al Uniunii Europene, acestea s-ar putea echivala cu parteneriatul civil în România”.

Pe 23 mai 2023, CEDO solicita României adoptarea unei legislații prin care să recunoască cuplurile de același sex și să le protejeze drepturile. În august, statul român a atacat decizia CEDO din 23 mai și a depus contestație, însă Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins-o.

Reacțiile politicienilor români nu au întârziat să apară odată cu eșecul contestației: Senatorul PNL Virgil Guran a spus că „Cred că s-a pripit CEDO puțin”, iar liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu a spus că „Există, evident, această direcție pe care noi o acceptăm. Suntem membri ai Uniunii Europene. Aceste lucruri trebuie făcute cu grijă, în timp și cu explicarea suficient de clară către societate”.

Florin Buhuceanu: „Cerem transcrierea acelor certificate de căsătorie, folosirea cuvântului soț pentru că nu poți să inventezi o categorie distinctă în lege”

„Nu există obligația statului român de a institui căsătoria. Deci, rămân drepturi pentru viața de familie care să fie recunoscute în România, exact ceea ce nu se întâmplă. Nu suntem nici în situația Ungariei, care poate face această echivalare. Certificatele de căsătorie nu sunt transcrise, dar sunt asimilabile documentelor din registrul parteneriatului civil. Noi nu avem această instituție.

De asta cerem transcrierea acelor certificate de căsătorie, folosirea cuvântului soț pentru că nu poți să inventezi o categorie distinctă în lege. Ori ne recunoști și atunci creezi instituția parteneriatului civil și apare echivalarea, ori faci transcrierea inclusiv a sintagmei de soț în certificatele emise pe teritoriul României. Ce însearcă Ministerul Afacerilor Interne să facă acum este jenant”, a spus Florin Buhuceanu la Europa FM.

Tudor Mușat: Ce anume?

Csaba Ferenc Asztalos: „Este vorba de implementarea deciziei Coman-Hamilton și domnul Buhuceanu are dreptate, sunt două decizii distincte și eu cred de asemenea că această implementare ar fi posibilă prin legea parteneriatului civil ceea ce face într-adevăr MAI nu satisface cerințele deciziei Curții de Justiție Europene în cauza coman-Hamiton și o să avem procedură de infrigment și sancțiuni pe acest element”.

Este statul obligat să recunoască aceste căsătorii în urma deciziei de la CEDO?

Csaba Ferenc Asztalos: „Statul este obligat să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează cuplurile de același sex. CEDO nu spune prin ce instituție să realizeze România acest lucru. Este alegerea României dacă implementarea acestei decizii o va realiza prin deschiderea instituției căsătoriei pentru cuplurile de același sex. Sau, alternativ, va adopta o lege prin care va crea o instituție alternativă a parteneriatului civil, unde se vor stabili drepturi și obligații, modalitatea de încheiere a parteneriatului civil, de desfacere a parteneriatului civil, regimul bunurilor, regimului juridic al accesului la servicii – de exemplu de sănătate sau altă natură.

Acest standard minim va trebui elaborat printr-un proiect de lege. Eu cred că România va apela la această a doua soluție, adică la legea parteneriatului civil, în măsura în care vorbim despre căsătorii de persoane de același sex încheiate în străinătate sau într-un stat membru al Uniunii Europene, acestea s-ar putea echivala cu parteneriatul civil în România.

Ungaria, de exemplu, a adoptat o lege a parteneriatului civil încă din 2010 pentru persoanele de același sex și în măsura în care parteneri de același sex, soți care au încheiat o căsătorie valabilă în străinătate sau Uniunea Europeană solicită transcrierea certificatului de căsătorie, în dreptul maghiar acest lucru se echivalează cu parteneriatul civil. Nu există o transcriere a certificatului de căsătorie în sensul instituției căsătoriei, ci o echivalare cu parteneriatul civil”.

Tudor Mușat: Dar drepturile pe care le au aceste persoane sunt egale cu cele ale soților căsătoriți?

Csaba Ferenc Asztalos: „În principiu, aceste drepturi vor fi determinate de proiectul de lege al parteneriatului civil. Nu există o echivalență, sunt lucruri care sunt comparabile sau asemănătoare, dar nu există un semn de egalitate între parteneriatul civil și căsătorie, sub anumite aspecte”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Tudor Mușat, Florin Buhuceanu și Csaba Ferenc Asztalos aici

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Hotărâre istorică la CEDO: Statul Român va trebui să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex și să le protejeze drepturile | AUDIO