Confidenţialitate

CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu cu privire la suspendarea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale din noiembrie și reluarea procesului electoral | FOTO DOCUMENT

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins marți, 21 ianuarie, cererea lui Călin Georgescu de suspendare a deciziei Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut și reluarea procesului electoral.

CEDO, reunindu-se în complet de Cameră și în baza unui vot unanim, a decis să nu indice nicio măsură provizorie în cauza Călin Georgescu, transmite instituția europeană. Cauza privește anularea de către Curtea Constituțională a României a alegerilor prezidențiale în care Călin Georgescu a fost candidat. Acesta ceruse adoptarea de măsuri provizorii, în particular ca decizia Curții Constituționale să fie suspendată si procesul electoral să fie reluat.

„Curtea a respins cererea de masuri provizorii ca fiind in afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentul Curții (măsuri provizorii). Măsurile provizorii prevăzute de articolul 39 din Regulamentul Curţii (Rules of Court) sunt decise în legătură cu proceduri in fata Curții, fără a influența orice decizie ulterioară privind admisibilitatea sau fondul cauzei. Curtea impune asemenea măsuri provizorii numai in cazuri excepționale, când reclamanții ar fi altfel expuși unui risc iminent de vătămare ireparabilă. Pentru informații suplimentare a se vedea fișa de informații privind măsurile provizorii”, a transmis marți CEDO.

Ce măsuri provizorii a cerut Călin Georgescu la CEDO

„Reclamantul Călin Georgescu este cetățean român, s-a născut în 1962 și locuiește la Mogoșoaia (România). La 24 noiembrie 2024 a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale în România, al doilea tur de scrutin fiind programat să aibă loc la 8 decembrie 2024. Dl Georgescu a fost candidat și s-a calificat pentru al doilea tur de scrutin. La 6 decembrie, în temeiul articolului 146 f) din Constituția României,
Curtea Constituțională a României a anulat întregul proces electoral (decizia nr. 32 din 6 decembrie 2024). Ea a decis că alegerile pentru Președintele României să fie reluate în integralitate și reorganizate de către Guvern la o dată ulterioară. Decizia pronunțata este definitivă”, a reamintit CEDO în comunicatul emis marți.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului precizează că Georgescu i-a cerut ca Guvernul României să fie obligat să reia procesul electoral anulat pe 6 decembrie de CCR, respectând rezultatele primului tur de scrutin.

„La 16 decembrie 2024, invocând încălcări ale drepturilor sale prevăzute de articolele 6 (dreptul la un proces echitabil) și 13 (dreptul la un remediu efectiv) din Convenție și de articolul 3 din Protocolul nr. 1 la Convenție (dreptul la alegeri libere), dl. Georgescu a solicitat măsuri provizorii în temeiul articolului 39 din Regulamentul Curții împotriva deciziei nr. 32 din 6 decembrie 2024 a Curții Constituționale a României care anulase procesul electoral al alegerilor prezidențiale în curs la data pronunțării acesteia.

El a cerut în mod specific suspendarea efectelor deciziei Curții Constituționale până la soluționarea cauzei sale la Curte, pentru a preveni un prejudiciu ireparabil asupra drepturilor democratice ale reclamantului și ale cetățenilor români; să fie obligat Guvernul României să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur de scrutin, și să organizeze turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidențiale; să oblige statul român să adopte măsuri pentru remedierea prejudiciilor democratice, prin restabilirea încrederii în procesul electoral”, a transmis CEDO.

Decizia Curţii

„Decizia a fost adoptată, în unanimitate, de o Cameră compusă din șapte judecători.

În decizia sa, Curtea a reamintit că, în conformitate cu articolul 39 din Regulament, măsurile provizorii sunt aplicabile numai în caz de risc iminent de vătămare ireparabilă a unui drept prevăzut de Convenție care, dat fiind natura sa, nu ar putea fi reparată, iar persoana care invocă asemenea drept nu ar putea fi repusă în situația anterioară sau despăgubită în mod corespunzător. În plus, astfel de măsuri nu pot fi adoptate decât în circumstanțe excepționale, atunci când acest lucru este necesar în interesul părților sau pentru bună desfășurare a procedurii.

Curtea a respins cererea dlui Georgescu ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulament. Luând în considerare cererea prezentată, împreună cu temeiurile și motivele pe care aceasta se bazează, Curtea a decis în conformitate cu practică să bine stabilită că cererea dlui Georgescu nu se referă la o vătămare ireparabilă în înțelesul articolului 39 din Regulamentul Curții.

Curtea a considerat că cererea este în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentului Curții și a decis să nu indice Guvernului României nicio măsură provizorie dintre cele solicitate”, a motivat CEDO.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: AUR cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la OUG-ul pentru organizarea alegerilor prezidențiale din 2025