Experţii Kaspersky Lab atrag atenția: ceasurile inteligente pot deveni instrumente de spionaj. Într-o analiză dată publicității se arată că dispozitivele pot colecta date unice despre deținători.
Specialiștii susțin că multe persoane folosesc trackere de fitness care să le monitorizeze mişcarea şi activităţile sportive. Dar există şi efecte negative. Accesoriile smart sunt echipate cu senzori pentru a număra paşii şi a identifica poziţia actuală a utilizatorului. Folosind algoritmi matematici, a fost posibilă identificarea tiparelor de comportament, a perioadelor când utilizatorii se mişcau, către ce şi pentru cât timp.
Cel mai important, accesoriile smart au putut identifica date sensibile ale utilizatorului, precum parola de pe computer (cu o acurateţe de până la 96%), codul PIN la bancomat (aproximativ 87%) şi codul de deblocare al telefonului mobil (aproximativ 64%).
Mai mult decât atât, cineva ar putea să identifice identitatea unui utilizator – fie printr-o adresă de e-mail care a fost cerută în momentul înregistrării în aplicaţie, fie prin datele de autentificare ale contului Android.
După aceea, este doar o problemă de timp până când sunt identificate informaţii amănunţite. De exemplu, ar putea să decripteze semnalele primite folosind reţelele neuronale, să spioneze victimele sau să urmărescă bancomatele la care victimele merg de obicei.
Cercetătorii Kaspersky Lab precizează că există motive de îngrijorare dacă aplicaţia trimite o cerere de a recupera informaţiile din contul utilizatorului, dacă aplicaţia solicită şi permisiunea de a trimite date de geolocalizare sau în cazul în care observă consumarea rapidă a bateriei dispozitivului.
În aceste condiţii, utilizatorii de ceasuri inteligente trebuie să evite descărcarea de permisiuni suplimentare şi setarea adresei de e-mail de birou când se înregistrează în aplicaţie.