A fost descoperită cea mai veche gaură neagră detectată vreodată, una de dimensiuni colosale. Astronomii au observat-o cu ajutorul razelor X a telescoapelor NASA.
O echipă de oameni de ştiinţă a reuşit să identifice semnătura revelatoare a unei găuri negre, formată la doar 470 de milioane de ani după Big Bang. Gaura neagră super-masivă se află într-un stadiu incipient de dezvoltare, care nu a mai fost observat anterior, în care masa sa este similară cu cea a galaxiei gazdă.
Este prima detecţie a unei găuri negre foarte mari şi cea mai bună dovadă obţinută până acum conform căreia unele găuri negre se formează din nori masivi de gaz. Pentru a fi observată s-au combinat date de la Observatorul cu raze X Chandra şi de la Telescopul Spaţial James Webb.
Echipa de cercetători a descoperit gaura neagră într-o galaxie situată la 13,2 miliarde de ani-lumină de Pământ, când universul avea doar 3% din vârsta sa actuală, potrivit NASA.
Studiul a fost publicat în revista Nature Astronomy, iar autorii estimează că masa acestei găuri negre este între 10 şi 100 de milioane de sori, pe baza luminozităţii şi energiei razelor X.
Sursa foto: Pictură / Vlad Rotaru