Confidenţialitate

Cea mai fericită țară din lume

Pentru al doilea an la rând, Panama este cea mai fericită țară din lume, potrivit raportului global al bunăstării Gallup-Healthways, România fiind clasată pe locul 53 din 145, iar la coada clasamentului aflându-se Afganistan.

În 2014, cercetarea Gallup-Healthways a inclus peste 146.000 de sondaje în 145 de țări și regiuni și surprinde felul în care oamenii percep și experimentează viața cotidiană. ”Cercetarea noastră arată că oamenii cu o bunăstare mai bună au productivitate mai mare, costuri mai mici de îngrijire a sănătății, sunt mai rezistenți în fața provocărilor și e mai probabil să contribuie la succesul organizațiilor și comunităților lor”, informează coordonatorii raportului pe site-ul oficial.

Raportul global al bunăstării măsoară fericirea în funcție de 5 elemente (scop, social, financiar, comunitate și fizic), iar răspunsurile individuale sunt clasificate în una dintre categoriile: prosper, într-o stare delicată sau în suferință. Analiza Gallup-Healthways măsoară țările pe baza procentului din populație care prosperă în trei sau mai multe elemente. În 2014, 17% dintre adulții chestionați în lumea întreagă prosperă în trei sau mai multe elemente de bunăstare, atingând același procentaj din 2013. Dintre toate regiunile, Americile au cel mai ridicat procent al populației care prosperă în trei sau mai multe elemente și conduc toate celelalte regiuni la categoriile scop, social, comunitate și bunăstare fizică. Latino-americanii în special au cele mai mari niveluri de fericire la nivel global. Europa conduce toate celelalte regiuni la bunăstarea financiară, 9 țări din top 10 fiind din nordul Europei.

Raportul global al bunăstării și explicațiile pot fi consultate integral aici.

Panama este lider în topul bunăstării pentru al doilea an consecutiv, 53% dintre locuitorii acestei țări prosperând în trei sau mai multe elemente. Panama este și țara cu cel mai bun scor în categoriile scop (60%) și bunăstare fizică (52%). Puerto Rico, Norvegia și Sri Lanka sunt țările de  top la elemente individuale: 63% dintre portoricani prosperă în ceea ce privește bunăstarea socială; iar 50% dintre locuitorii din Sri Lanka prosperă în bunăstarea comunității.

panama

Afganistan este ultima țară din clasamentul global al bunăstării, proporția locuitorilor care prosperă în 3 sau mai multe elemente fiind de 0%.

România este a 53-a țară în topul bunăstării (dintr-un total de 145 de țări), devansând țări precum Macedonia, Spania, Polonia, Turcia, Bulgaria și Portugalia. România are un scor foarte mare la categoria bunăstării legate de scop (82%), dar unul mult mai mic la bunăstarea socială (17%). Potrivit raportului, românii stau bine și la bunăstarea financiară (76%), la cea fizică (75%) și la cea comunitară (69%).

În raport este detaliat și fiecare element în parte:

Scop: îți place ceea ce faci în fiecare zi și ești motivat să îți atingi obiectivele;

Social: ai parte de iubire și relații care îți acordă sprijin;

Financiar: te ocupi de viața ta economică pentru a reduce stresul și a crește siguranța;

Comunitate: îți place unde locuiești, te simți în siguranță și ești mândru de comunitatea ta;

Fizic: Ai o stare bună de sănătate și suficientă energie pentru a duce lucrurile la bun sfârșit în fiecare zi.

 

FOTO principal: Sunny studio/ Shutterstock