Confidenţialitate

Cea mai falsificată bancnotă românească este cea de 100 de lei

Cea mai falsificată bancnotă românească e cea de 100 de lei, se arată într-un raport al procurorilor DIICOT pe anul 2019. Pentru moneda euro, cele mai utilizate bancnote contrafăcute sunt cele de 20, 50 și 100 de euro.

Față de anii precedenți, falsificatorii de monedă au arătat în 2019 un interes crescut pentru moneda națională, inclusiv în privința cantităților produse.

Procurorii anti-mafia spun că bancnotele contrafăcute nu mai sunt așa de ușor de detectat în momentul plasării, fapt explicat prin calitatea lor, dar și din cauza neatenției sau a lipsei unei verificări minimale a banilor în momentul tranzacției.

De asemenea, multe persoane nu cunosc elementele de siguranță ale unei bancnote autentice.

Astfel, bancnotele contrafăcute sunt descoperite la alte locații decât cele în care au fost plasate, de regulă în centrele de procesare și în băncile comerciale.

Și pentru euro, în 2019 s-au înregistrat creșteri ale plasării de bancnote contrafăcute.

În România, a apărut un tip de fals extrem de periculos – la bancnota de 500 euro, explică procurorii.

Și românii care muncesc în străinătate au adus în țară bancnote euro contrafăcute, de care nu aveau cunoștință și care au fost descoperite în segmentul bancar.

Bancnote euro false au fost cel mai des folosite la tranzacțiile între persoane fizice, în special la cumpărarea de mașini second-hand, telefoane mobile sau animale. Victimele au fost recrutate de pe site-urile specializate.

În ceea ce privește dolarul american, anul trecut, plasările au fost în creștere față de anii anteriori, bancnota uzitată într-o proporție de 98% fiind cea de 100 de dolari. Aceasta a fost folosită frecvent  la cumpărarea de telefoane, autoturisme, motociclete și laptopuri, dar și la plata serviciilor sexuale, precizează procurorii.