Confidenţialitate

Ce trebuie să știți înainte de a vă cumpăra prima dronă (P)

Încă de când au devenit disponibile pentru prima dată în comerț pentru consumatori, dronele au devenit din ce în ce mai populare. Nu este nimic nou în ceea ce privește conceptul de aeronave radiocomandate, dar aceste drone sunt diferite de avioanele și elicopterele de jucărie din trecut.

În primul rând, sunt mai ușor de pilotat. Mai important, stabilitatea inerentă a dronelor, combinată cu progresele în tehnologia camerelor de luat vederi, a făcut din drone un instrument excelent pentru captarea de imagini și videoclipuri aeriene cu adevărat uimitoare.

De fiecare dată când urmăriți unul dintre acele documentare uimitoare despre viața sălbatică în care animalele sălbatice se urmăresc între ele prin câmpii sau producții de la Hollywood cu peisaje urbane strălucitoare care se ridică din noaptea care vine, probabil că trebuie să mulțumiți unei drone. Așadar, nu este de mirare că utilizatorii casnici sunt dornici să capteze și ei niște fotografii și filmări uimitoare. Și, pe măsură ce devin mai populare, multe drone devin și mai accesibile.

Dar înainte de a ieși și de a cheltui ceea ce ar putea fi o sumă semnificativă de bani pe o dronă proprie, există câteva lucruri pe care trebuie să le știți. Nu în ultimul rând, printre acestea se numără ramificațiile legale ale zborului unei aeronave fără pilot. Așadar, pentru a nu avea probleme legale și pentru a evita să cheltuiți mai mulți bani decât este necesar pe o dronă care nu este potrivită pentru nevoile dumneavoastră, citiți acest articol.

Fiecare hobby vine cu un vocabular cu totul nou de învățat. Zborul cu drone nu este diferit. La urma urmei, cum altfel vor ști ceilalți piloți de drone că faceți parte din grup? Este important să învățați jargonu,l pentru a părea unul dintre ei.

Chiar înainte de a alege ce dronă doriți să dețineți, există câțiva termeni pe care va trebui să îi învățați. Pentru că nu toate dronele sunt create la fel. Aparate diferite au utilizări diferite. În plus, vin la prețuri diferite.

Căutați o dronă pentru a efectua niște acrobații aeriene drăguțe? Sau sunteți mai interesat de fotografiere sau filmare aeriană? Sau aveți nevoie de una pentru a concura în curse FPV (first-person view). Răspunsul la aceste întrebări va determina ce tip de dronă vă trebuie. Și chiar dacă multe aparate sunt multifuncționale, unele sunt mai bune la anumite sarcini decât altele.

De asemenea, fiți conștienți de propriile dvs. abilități. Vă simțiți confortabil să folosiți unelte? Unele drone necesită o asamblare extinsă înainte de a putea fi utilizate, în timp ce altele sunt mai mult sau mai puțin pregătite direct din cutie. Cunoscându-vă limitele vă va ajuta mult în alegerea dronei potrivite pentru nevoile dumneavoastră. În special, ar trebui să înțelegeți următorii termeni:

RTF (Ready To Fly)

După cum sugerează și numele, dronele gata de zbor sau RTF (ready to fly) sunt cel mai simplu tip de drone. Cea mai bună alegere pentru începători, dronele RTF vin cu tot ce aveți nevoie pentru a începe.

Nu faceți greșeala de a crede că ready to fly înseamnă cu adevărat gata de zbor. Este posibil să mai fie necesară o anumită asamblare, cum ar fi atașarea lamelor rotorului și încărcarea bateriilor. Dar dronele RTF sunt cel mai ușor de început și conțin tot ce aveți nevoie într-o singură cutie pentru a începe să zburați.

BNF

BNF înseamnă „bind and fly” (leagă și zboară). Dronele BNF vin fără un emițător, pe care va trebui să îl achiziționați separat sau îl puteți folosi pe cel pe care îl aveți deja.

Acest lucru s-ar putea să nu fie atât de simplu pe cât pare. Nu orice emițător funcționează cu orice dronă. Și chiar dacă aveți un emițător care funcționează pe aceeași frecvență ca și drona, asta nu înseamnă că se vor lega împreună. Atât emițătorul, cât și receptorul trebuie să folosească același protocol pentru a putea comunica (e ca și cum emițătoarele sunt de pe Marte, iar receptoarele sunt de pe Venus!). Așadar, verificați acest lucru înainte, pentru a vă asigura că emițătorul va funcționa cu drona înainte de a o achiziționa.

PNP

PNP înseamnă „plug and play”, iar uneori este denumit și PNF sau „plug and fly”. Această denumire face să pară că punerea în aer a uneia dintre aceste drone va fi un proces simplu, dar nu este neapărat adevărat. Dronele PNP vin fără emițător sau receptor, astfel încât plătiți doar pentru drona în sine.

Poate vă gândiți că dronele nu sunt de mare folos fără emițător și receptor. Și ați avea dreptate. Dar dacă nu este prima dronă pe care o folosiți, poate fi de fapt util să atașați aparatul la un receptor și un emițător pe care le dețineți deja.

În acest fel, nu trebuie să învățați un întreg set de comenzi noi și puteți obține adesea o rază de acțiune mai mare decât ați putea obține de la un model gata de zbor. De asemenea, dronele de acest tip tind să fie mai ieftine  în comparație cu cele două de mai sus.

ARF

ARF înseamnă „Almost Ready to Fly” sau „aproape gata de zbor”. Dacă sunteți un începător în materie de drone, probabil că este mai bine să stați departe de aceste drone, deoarece veți afla curând că definiția lor de „aproape gata” este foarte diferită de a dumneavoastră. În mod obișnuit, acestea au nevoie de asamblare, ceea ce poate fi foarte complicat dacă nu știți ce faceți.