Tinitusul este o senzație auditivă patologică, caracterizată de zgomote pe care doar persoana afectată le aude și care nu provin din mediul extern. Tinitusul se poate manifesta la nivelul unei singure urechi sau la ambele. Senzația de țiuit apare, de regulă, pe fondul unor probleme medicale interne, iar tratamentul acordat îmbunătățește auzul și maschează zgomotul.
Sunetul în tinitus este constant sau intermitent și produce disconfort, dar nu este un semn al unor boli mai grave. Poate fi enervant și obositor, un motiv în plus să mergi la medic pentru un diagnostic corect. Tinitusul nu este o boală, dar este un simptom al altor afecțiuni medicale. Deși nu poate fi vindecat, pentru persoanele a căror viață este afectată de sunetele din urechi, ameliorarea simptomelor este o variantă de ajutor.
Tinitus definiție
Ce este tinitusul? Răspunsul scurt ar fi – zgomot la nivelul urechilor, fără a proveni din sursă externă. Persoanele afectate percep diferit sunetele. Unii vorbesc despre țiuit, alții despre un bâzâit, șuierat, ciripit sau chiar țipăt, pe care îl aud în interiorul capului, în ambele urechi sau doar la nivelul uneia.
Sunetul poate fi constant, intermitent sau chiar pulsatoriu. Intensitatea acestuia este diferită de la un caz la altul, însă, atunci când sunetul este puternic, poate interfera și afecta viața persoanei în cauză. Sunt situații în care oamenii nu se pot concentra și nici nu pot auzi sunetele din jurul lor, din cauza țiuitului din urechi.
Tinitus: cauze de apariție
Cauza pentru apariția acestei probleme nu este pe deplin cunoscută, dar se crede că partea creierului responsabilă cu auzul prezintă o activitate anormală, ceea ce determină inițierea semnalelor auditive.
Tinitusul este un simptom al unor afecțiuni. Pierderea auzului este principala problemă, resimțită de adulți, care poate contribui și la apariția tinitusului. Alte posibile cauze sunt:
- Înaintarea în vârstă;
- Pierderea auzului corelată cu vârsta;
- Expunerea la zgomote puternice și muzică tare;
- Consumul unor medicamente o lungă perioadă;
- Infecții și boli ale urechii;
- Pătrunderea unor corpuri străine în interiorul urechii;
- Producere și depozitare de ceară în exces sau cerumen;
- Otoscleroză;
- Diverse alergii;
- Disfuncția trompei lui Eustache, otite puternice sau repetate;
- Tulburarea articulației temporomandibulare;
- Prezența bolii Ménière;
- Schwannom vestibular sau neurom acustic;
- Leziuni sau traumatisme produse la nivelul capului sau gâtului;
- Tumori la cap sau gât;
- Spasme musculare ale urechii interne sau modificări ale oaselor urechii.
Persoanele care au anemie, se confruntă cu ateroscleroză sau hipertensiune arterială, au un risc crescut de a dezvolta tinitus, pe fondul pulsației fluxului de sânge.
Uneori în tinitus pot fi asociate și cu alte boli – diabet, disfuncționalități ale tiroidei, artrită reumatoidă, lupus.
Tratament tradițional vs. terapii complementare
În funcție de cauza care a dus la apariția tinitusului, medicul specialist va prescrie un tratament specific, în conformitate cu nevoile fiecărui pacient. Problemele de sănătate care au condus la dezvoltarea tinitusului pot fi vindecate.
Sunt însă și momente în care se constată că nu există o cauză medicală pentru țiuitul din urechi, iar intensitatea lui conduce la disconfort accentuat. Pentru astfel de cazuri, terapiile și tehnicile indicate pot fi variate: montarea unor aparate auditive, utilizarea unor generatoare de sunet și alte dispozitive ambientale, învățarea unor tehnici de relaxare, apelarea la terapia cognitiv-comportamentală și la terapia de acceptare și angajament.
Tinitus: prevenție
Auzul este un simț esențial pentru om, iar luarea măsurilor preventive pentru ca acesta să nu fie afectat ar trebui să fie o prioritate. Protejarea urechilor, prin utilizarea unor dopuri speciale sau a căștilor, dacă lucrezi în mediu cu zgomot puternic, este obligatorie pentru sănătatea ta.
Nu asculta muzică la un volum prea tare și mergi la controale medicale, periodic. Orice problemă descoperită în faza de debut are șanse mai mari să fie tratată repede și eficient.
Acest articol are rol informativ și nu reprezintă o sursă suficientă pentru autodiagnosticare. De aceea, dacă te confrunți cu anumite simptome ce pot fi asociate cu tinitus, consultă un medic specialist și urmează indicațiile acestuia!
Foto: Pexels/ Karolina Grabowska