Confidenţialitate

Ce trebuie să știi dacă vrei să organizezi o vacanță pentru angajații tăi (P)

Vacanțele sunt ideale pentru ca angajații să se reîncarce fizic și emoțional, să se deconecteze de la preocupările zilnice și să revină la lucru mult mai odihniți. Iar dacă sunt organizate și de către angajator, cu siguranță procesul de motivare a echipei își va atinge scopul și prin îmbunătățirea relațiilor interpersonale. Însă cum poți organiza un sejur de excepție pentru salariați astfel încât să se simtă confortabil și cât mai relaxați? Iată câteva lucruri pe care este important să le iei în considerare:

Găsește un moment ideal pentru concediu

Unul dintre elementele esențiale pentru reușită este acela de a implica tot personalul. Mai exact, trebuie avute în vedere toate posibilele activități sau probleme individuale ale participanților, programul domestic și obligațiile profesionale. De regulă, weekend-ul este dedicat vieții personale, astfel că o soluție convenabilă ar fi ca întregul colectiv să meargă în vacanță în zilele lucrătoare. Găsirea momentului potrivit poate fi o adevărată provocare, de aceea sejurul trebuie anunțat din vreme, ca angajații să-și pună totul în ordine.

Alege o locație adecvată

Locul ales pentru această excursie reprezintă un alt aspect important. Este de preferat o destinație confortabilă, care să fie pe placul tuturor și unde mare parte din activități să se deruleze în aer liber. De exemplu, zonele litorale pot fi apreciate de întregul colectiv. Mai mult ca sigur angajații tăi vor fi dornici să se relaxeze pe plajă, să se bucure de soare și de apa mării. În plus, ofertele sunt variate și chiar poți găsi pachete care să includă și bilete de avion spre Turcia, de pildă, una dintre țările faimoase pentru distracție și răsfăț, sau altă destinație estivală deosebită.

Planifică activități potrivite profilului echipei

O vacanță pentru angajați poate fi organizată ca și un team building, însă fără să includă obiective și sarcini de lucru. Totuși, sunt necesare activități interesante care să mențină o atmosferă pozitivă și să alunge plictiseala echipei. Poate fi vorba de trasee montane, jocuri de tip board games, croaziere pe mare, focuri de tabără, cocktail party, ateliere de creație sau tot felul de activități fizice, în special de exterior. Programul pentru vacanță trebuie să urmărească implicarea tuturor și să țină cont totodată și de limitările practice, fizice și medicale ale fiecărui angajat.

Stabilește un buget de vacanță

În calitate de angajator, trebuie să înțelegi că au apus vremurile în care un eveniment în echipă însemna o petrecere la sediul firmei sau o ieșire la terasă cu colegii. Lucrurile au evoluat și, în prezent, angajații sunt recompensați și motivați cu momente de relaxare la munte, la mare ori chiar în afara țării. O vacanță poate părea costisitoare, însă privește-o ca pe o investiție în echipa ta.

Fă o listă cu toate costurile, chiar și cele care nu sunt atât de vizibile, ia în calcul și potențialele cheltuieli neprevăzute, iar apoi stabilește un buget. O sumă oarecum fixă îți poate limita ofertele, dar în același timp te ajută să alegi mai ușor din mai puține opțiuni.

Studiile cercetătorilor în neuroștiință au arătat că expunerea prelungită la stres poate provoca anxietate și depresie. Astfel, vacanțele sunt indicate deoarece oferă o binemeritată perioadă de liniște și contribuie la ameliorarea stresului. Din acest motiv, angajatorii ar trebui să le creeze salariaților condiții optime pentru a deveni mai relaxați, mai creativi și productivi.

Foto: unsplash.com