Confidenţialitate

Ce sunt imunodeficienţele primare şi cum se manifestă

Imunodeficientele primeare apar atunci când unele componente ale sistemului imunitar nu funcționează corespunzător.

Imunodeficiențele primare sunt defecte genetice si ereditare ale sistemului imunitar, care afecteaza una la 8000 de persoane și cresc predispozitia la o gama larga de infectii. Pot afecta pe oricine, indiferent de sex sau varsta. Unele forme pot fi relativ usoare pe cand altele sunt severe. De obicei se identifica in copilarie, dar se pot diagnostica si la varsta adulta. Imunodeficiențele primare nu sunt contagioase. Copiii pot mosteni afecțiunea de la parinti, care pot cere efectuarea unui test genetic inainte de a avea un copil.

Adesea, imunodeficiențele primare se prezinta sub forma unor infectii repetate, care nu raspund la tratament. De obicei, se incearca tratarea infecțiilor, abuzând de antibiotice, pierzand din vedere cauza: permitand astfel bolii sa revina iar si iar, lasand pacientul vulnerabil, determinand deteriorarea organelor vitale, dizabilitate fizica si in final, moarte. Imunodeficiențele primare sunt subdiagnosticate in Romania.

Persoanele cu imunodeficiențe primare sunt predispuse la numeroase infecții recurente și persistente. Acestea variază ca severitate de la infecții la nivelul urechilor sau sinusurilor, la infecții pulmonare, meningită și septicemie.

Care sunt semnele de alarmă ale imunodeficienței primare? Mai mult de patru episoade de otită (inflamația urechii) într-un an, sau mai mult de două episoade de sinuzită sau pneumonie într-un an. Îngrijorător este și atunci când organismul răspunde minim la un tratament antibiotic de durată, sau atunci când copilul nu se dezvoltă corespunzător vârstei. Aftele bucale, infecțiile cutanate profunde repetate sau abcese ale organelor interne reprezintă alte semne de alarmă.

Foarte important, în cadrul imunodeficiențelor primare, este ca acestea să fie diagnosticate la timp. Cu cât diagnosticul și tratamentul întârzie mai mult de la data apariției simptomelor, speranța de viață scade. Există opțiuni eficiente de tratament. Acesta le permite pacienților să ducă o viață normală. Singura condiție este ca diagnosticul să fie pus la timp.

Astfel, nu ezitați să vă prezentați la medic pentru un consult de specialitate în urma unor infecții repetate care nu răspund la tratament. De obicei, imunodeficiențele primare se identifica in copilarie, dar se pot diagnostica si la varsta adulta.

Asociația Română a Pacienților cu imunodeficiențe primare sprijină persoanele care suferă de această afecțiune în România.