Confidenţialitate

Ce sunt filtrele foto și la ce se utilizează: ghid pentru începători (P)

Fotografiile reprezintă una dintre cele mai plăcute și simple variante de a surprinde momente unice/speciale care pot fi revăzute ulterior, ca amintire. Anumite persoane au dus acest hobby la un alt nivel prin pasiune și dedicare, motiv pentru care dorința lor de a inova și a imortaliza imagini de înaltă calitate a crescut. Astfel, au apărut filtrele foto.

Acestea sunt accesorii pentru aparatele de fotografiat fabricate, de regulă, din plastic sau din sticlă al căror scop este realizarea unor imagini deosebite. Printre principalele diferențe pe care le poate face un filtru foto se pot enumera diferențele de culoare și temperatură, distanța de focalizare, eliminarea reflexiilor sau chiar accentuarea contrastului. Iată care sunt principalele categorii disponibile și ce rol au:

Filtre Skylight

După cum sugerează și denumirea lor, filtrele Skylight țin la distanță razele soarelui facilitând focalizarea peisajelor și eliminarea „ceții” care poate apărea din cauza acestora. Vei găsi aceste filtre foto și sub numele de „anti-UV”, ele având un rol dublu: acela de a îmbunătăți calitatea fotografiilor și de a prelungi durata de viață a obiectivului aparatului tău.

Filtre pentru polarizare

Principalul scop al acestui tip de filtre este eliminarea reflexiilor de lumină care pot apărea. La rândul lor, acestea se împart în filtre liniare (pentru eliminarea reflexiilor nemetalice, accentuarea contrastului și a saturației culorilor) și circulare (ideale pentru îndepărtarea reflexiilor de pe suprafețe precum apa).

Filtre pentru focalizare

Regăsite în magazinele de specialitate și cu denumirea de filtre „close-up”, acestea contribuie la micșorarea distanței de focalizare necesare pentru fotografierea în detaliu a obiectelor, insectelor, plantelor sau chiar trăsăturilor faciale. Atunci când îți faci research-ul, este recomandat să cauți un filtru pentru focalizare de calitate, pentru a evita flare-ul (reflexia luminii) și aberațiile cromatice, aberații care pot apărea în anumite condiții de fotografiere.

Filtre graduale

Datorită modului în care sunt concepute (cu o diferență între stratul inferior și cel superior), filtrele graduale permit ca lumina din fotografie să fie uniformă prin compensarea expunerii. Cele cu diferențe mici sunt indicate pentru intensitatea scăzută a luminii, pe când cele prevăzute cu diferențe mai mari sunt potrivite pentru fotografierea peisajelor în care este prezent soarele puternic.

Filtre ND 

”Neutral Density filters” sau filtrele ND sunt accesorii care permit scăderea luminii din anumite zone ale fotografiei. La rândul lor, acestea se împart în graduale sau uniforme. Acestea au ca scop principal mărirea timpului de expunere atât noaptea, cât și ziua. Sunt folosite de fotografii profesioniști pentru a accentua gradul de profunzime al imaginii prin micșorarea intensității luminii.

Filtre pentru efecte speciale 

Fiind folosite în special pentru pictorialele artistice, filtrele cu efecte speciale asigură modificarea imaginii chiar dinainte ca obiectivul să fie declanșat. Acestea pot scădea claritatea imaginii creând efecte de ceață, micșorând contrastul sau chiar păstrând, prin filtrare, doar razele infraroșii dintr-o fotografie. Ele sunt utile în special pentru a micșora sau elimina complet editarea imaginilor după ce au fost realizate.

Fotografierea este una dintre cele mai populare metode de a păstra vii amintiri și de a surprinde momente sau lucruri inedite. Acestea pot fi păstrate și în format fizic, și digital, realizarea lor fiind posibilă cu ajutorul filtrelor foto. Dacă îți dorești să urmezi o carieră în acest domeniu, ești pasionat de fotografie sau pur și simplu vrei să faci un cadou special, acest ghid îți va fi util atunci când mergi la cumpărături.

Foto: shutterstock