Așteptat cu soluții după BREXIT sau la problemele legate de pescuitul din spațiul european, ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a vorbit la Bruxelles despre cum ”Cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți…nu se mai feresc de oameni” .
Așa că la scurt timp după discursul care a făcut rumoare în România dar și în Europa, pe Internet a crescut, în mod firesc, numărul căutărilor pentru ”cormorani”. Totuși, interesul pentru cormorani este mai redus față de ”Pavianul cu mantie”, care a devenit vedetă online în România după amenda primită de Cristian Tudor Popescu pentru trimiterea făcută la premier.
Cormoranii (Phalacrocoracidae) sunt o familie de păsări acvatice răspândite pe toate continentele în afară de Antarctica. În România sunt întâlnite trei specii de cormorani în Delta Dunării. Nu sunt apreciate de pescari din cauza consumului mare de pește sau pentru că uneori le rup plasele de pescuit.
Cormoranii zboară în grupuri restrânse, ţinând gâtul întins în formaţie liniară sau în formă de V şi mai sunt cunoscuţi şi sub numele de bâtlan mare sau corb de mare.
De obicei, cormoranii clocesc pe copaci înalţi, în colonii care ajung la mii de perechi. Ambii parteneri năpârlesc în decembrie şi căpăta un penaj splendid, dar care napârleşte iar în mijlocul verii.
Femela depune până la 4 oua albăstrui, iar perioada de incubație este de 30 de zile.
Puii pot zbura după 30 de zile de la eclozare. Coloniile sunt specifice prin zgomotul foarte puternic pe care îl produc.
Cea mai întâlnită specie în România este Cormoranul mare, aflat în regiunea Dunării, inclusiv Delta Dunării şi pe malurile Mării Negre, dar şi în lagune.
Dacă Dunărea şi bălţile îngheaţă, Cormoranul mare se retrage pe grinduri şi de aici în iernile aspre migrează spre sud pe coastele Mării Mediterane, însă imediat ce timpul devine mai călduros şi se topeşte gheaţa apare din nou în țară.
Denumirea de „cormoran” provine din limba latină ”corvus marinus“ (în traducere ”Corb de mare”).
De unde sunt românii interesați brusc de cormorani
După discursul lui Petre Daea despre cormorani, căutările au crescut considerabil, potrivit Google Trends, începând cu data de 23 ianuarie, ora 19. Cei mai curioși români sunt din județele Dolj, Timiș, Sibiu și București.