Cicatricile fac parte din procesul normal de vindecare. Atunci când pielea este rănită, corpul trimite o echipă de lucru menită să închidă rana prin refacerea tegumentului.
Când injuria ajunge până în straturile profunde ale pielii are loc o generare de colagen și pielea capătă o culoare și o textură diferită – cicatricea.
Medicul specialist dermatolog Mihai Lupu nu oferă mai multe detalii despre cicatrici și cum pot fi acestea tratate.
„Cicatricile sunt inițial roșii sau roz și ușor elevate, palpabile sau mai rar deprimate, contractile. Cu trecerea timpului, ele se decolorează și se aplatizează.”
„Ca pentru orice afecțiune și pentru cicatrici existăa tratamente casnice cu miere, suc de lămâie, aloe vera, extract de ceapă, ulei de măsline sau castravete. Din nefericire, acestea nu funcționează de fiecare dată și nu există studii științifice care să le confirme, unele dintre ele putând fi chiar dăunătoare pentru piele.
Metodele de reducere sau îndepartare a cicatricilor a căror eficientă a fost dovedită sunt: terapia cu geluri sau plasturi siliconici, dermabrazia, acidul hialuronic, tratamentele laser, infiltrațiile cortizonice sau corecția chirurgicală. Eficiența acestor terapii depinde de tipul individual de piele, tipul de tratament și tipul cicatricii. Factorii individuali care joacă un rol cheie în vindecarea rănilor sunt vârsta, sexul și moștenirea genetică.” spune Dr. Mihai Lupu la Minutul de Sănătate, la Europa FM.