Confidenţialitate

Ce sunt antioxidantii & cum ne ajută

Zi de zi, alături de noi, mici molecule luptă pentru a ne proteja de apariția bolilor și pentru ca organismul nostru să funcționeze cât mai aproape de perfecțiune. Printre acestea, amintim și antioxidanții.

Puterea antioxidanților de a ne apăra împotriva atacurilor cerebrale și demenței este direct proporțională cu alimentele specifice care contribuie la constituirea unui nivel antioxidant optim de protecție.

Un grup format din cercetători din Boston, Statele Unite și Rotterdam, Olanda au analizat informații despre dieta și starea de sănătate a 5395 de persoane cu vârste peste 55 de ani.

Rezultatele au arătat cu nu contează cantitatea totală de antioxidanți, ci felul în care îi asimilăm și din ce alimente provin.

Antioxidanții, în special de origine naturală, sunt compuși chimici care împiedică oxidarea altor substanțe din organism, inhibând astfel primii pași în apariția diverselor afecțiuni. Cei care se găsesc în fructe și legume au efecte benefice în prevenirea bolilor cardiovasculare. Se mai găsesc și în cafea și ceai. S-a demonstrat, de asemenea că au efecte benefice în prevenirea bolilor neurologice, în protejarea vederii și chiar în împiedicarea apariției cancerului. Vitamina C scade riscul atacului cerebral, iar vitamina E îl poate reduce pe cel al demenței.

Unul dintre cei mai cunoscuți geneticieni din istorie, James Watson, câștigător al premiului Nobel pentru că a descoperit structura ADN, suține însă faptul că viitoarele studii ar putea arăta că antioxidanții din fructe și legume ajută organismul, însă doar dacă există în corpul nostru în cantități normale, nu în cantități suplimentare. Astfel, cel mai bine este să avem o dietă echilibrată, fără niciun fel de exces și să înlăturăm viciile nocive sănătății noastre.