Amenzi de 200 de lei pe zi și blocarea mașinii pentru cei care nu plătesc taxa de parcarea în centrul Bucureștiului. De marți au intrat în vigoare noile reguli adoptate de Primăria Generală. Măsurile îi nemulțumesc pe unii dintre conducătorii auto, însă alții cred că deciziile sunt corecte.
Bucureștiul a fost împărțit în trei zone de tarifare pentru parcarea mașinilor.
Zonele 0 și 1 au același tarif, între 5 și 10 lei pe oră. Sunt incluse aici parcările din Piața Unirii, Calea Victoriei, Bulevardul Unirii sau Splaiul Independenței, Calea 13 Septembrie, Calea Griviței, Bulevardul Ion Mihalache, Calea Floreasca sau Bulevardul Nicolae Bălcescu.
Un abonament pe zi este cuprins între 38 și 75 de lei pe zi, 150 și 300 de lei pe săptămână și peste 500 de lei pe lună. În zona 2, tarifele sunt la jumătate.
Unii șoferi reproșează adminstrației că prețul este prea mare.
„Locurile de parcare în București sunt foarte puține, oamenii o duc din ce în ce mai greu și să pui presiune pe oameni care au o viață din ce în ce mai grea prin locurile de parcare mie mi se pare o chestie imorală”, a spus un șofer.
Alții, cred că noile reguli, care prevăd amenzi de 200 de lei pe zi și blocarea mașinilor parcate pe trotuar, nu-i vor încuraja pe șoferi să parcheze în locurile special amenajate.
„Cred că încurajează să se parcheze pe trotuare că prețul e foarte mare”, crede un alt șofer din București.”
Pe de altă parte, am întâlnit și șoferi în centrul Capitalei care spun că regulamentul, vechi de 3 ani, care acum este și aplicat, este unul corect.
„Doar așa ne civilizăm, prin reguli impuse populației că se pare că în România nu se poate altfel. (Tarifele) nu mi se par foarte mari, până la urmă avem și opțiunea transportului în comun”, soune un conducător auto.
„E ceva normal, domnu’, suntem în Europa până la urmă, e ceva normal, trebuie să plătim. Sunt ok, acceptabile”, ne spune un altul.
„Cred că sunt ok, e normală treaba asta ca să se organizeze cum trebuie”, a mai spus un alt conducător auto din Capitală.
Pentru a evita ca șoferii să parcheze pe trotuare sau în locuri care nu sunt amenajate, vor fi intensificate controalele Poliției locale pe străzi.
„Mai devreme era trotuarul plin de mașini, a fost eliberat prin avertismente și sancțiuni, în funcție de fiecare cât a stat”, ne-a spun un polițist pe care l-am întâlnit foarte aproape de Centrul Vechi.
Un alt polițist, aflat în patrulă în Piața Națiunilor Unite, ne-a declarat că oamenii și-au mutat fără proteste mașinile de pe trotuare.
Primăria Generală a anunțat că numărul locurilor de parcare din București va crește în perioada următoare. Harta cu zonele de tarifare poate fi consultată pe site-ul Primăriei Capitalei.