Confidenţialitate

Ce spun românii opriți de polițiști la controalele din zona Nădlac 2 autostradă despre verificările după intrarea completă a României în Schengen: „Sunt necesare” | AUDIO | VIDEO | GALERIE FOTO

De la 1 ianuarie am intrat în Schengen și nu se mai fac controale sistematice pentru verificarea documentelor de călătorie la trecerea graniței. Totuși, polițiștii de frontieră opresc anumite autoturisme și camioane. Corespondentul Europa FM în Arad a fost la controalele din zona Nădlac 2 autostradă – care a fost cel mai aglomerat punct rutier de trecere a frontierei de vest.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Polițist de frontieră: „Bună ziua, Poliția de Frontieră Arad, documentele dumneavoastră și ale mașinii, vă rog. Domnul Zsolt, bine. Geamul, vă rog, în spate. Mulțumesc frumos, călătorie, plăcută”.

Așa au fost oprite multe mașini care circulau pe autostrada A1, în zona fostului cel mai circulat punct rutier de trecere a frontierei din România, Nădlac 2, autostradă. Dar controale similare s-au desfășurat și pe alte drumuri care duc spre frontieră.

Eduard Cristian merge în Austria: „Păi ne-au oprit pentru control, să vedem dacă sunt ceva ilegalități, dacă pașapoartele sunt în regulă. Eu zic că e ok. S-au uitat în spate la bagaje, dacă avem lucruri personale, dacă avem ceva ilegalități, s-au uitat. Nici o problemă. Dacă nu ascundem nimic, nu avem ce ascunde, nu?”

Reporter: „Mai încolo, în Vest, asemenea, controale sunt obișnuite?”

Eduard Cristian:Da, tot așa, prin sondaje, da. Prin sondaje, tot așa, în Austria se întâmplă treburile astea. Și cred că e ok, totuși, pentru ce se întâmplă în zilele de azi, e ok”.

Robert merge la muncă în Marea Britanie: „Controale puține la bagaje, la permis, actele, mașinii. Ok, necesare, trebuie, sunt necesare”.

Reporter: „În Vestul Europei, pe măsură ce mergeți pe Marea Britanie, sunt multe controale pe drumuri așa?”

Robert: „Mai sunt, așa aleatorii, cum sunt aici în România și așa sunt și acolo”.

Reporter: „E obișnuit în Vest…”

Robert:Da, e obișnuit, da”.

Reporter: „Unde mergeți?”

Robert: „În Anglia”.

Răzvan merge la muncă în Belgia: „Ne-au oprit pentru un control, bănuiesc de rutină, ni s-au cerut buletinele și actele mașinii, și atât”.

Reporter: „Cum îi se par controalele astea, acum că s-a scos controalele din frontieră, după intrarea în spațiul Schengen?”

Răzvan: „Scurte. Scurte și e bine”.

Raul merge în vacanță în Austria: „Ne-a tras pe dreapta să ne verifice actele, portbagajele, dacă avem arme”.

Reporter:Cum vi se par controalele? Necesare sau?”

Raul: „Da, necesare acum”.

Ștefan merge la muncă în Germania.

Reporter: „Ce v-au întrebat?”

Ștefan: „Că ce am în mașină, ce transport? Alimente de acasă și sticlele goale de suc, de bere. Mă duc înapoi la lucru în Germania”.

Reporter: „Cum vi se par controalele astea?”

Ștefan: Sunt foarte bune. Numai că pentru mine a fost foarte, foarte emoționant, de aceea vorbesc așa”.

Reporter: „De ce sunt bune, sunt necesare, ce se întâmplă în zona traficului?”

Ștefan: „Păi mai sunt oameni care, de exemplu, fac ceva treburi neplăcute, așa ca și furt, ca și violuri, nu știu ce treburi, droguri, de exemplu. Eu sunt total antidrog. Odată am încercat în Germania o țigară în 2015 și am vrut să-i arunc pe colegi de la etajul 1. Am zis, pentru mine niciodată și dacă aud pe cineva, dacă se droghează, eu sunt primul care am plecat, deci care nu mă interesează”.

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Arad, Alexandru Andrei Dincă: Aceste controale au în vedere verificarea identității și a situației legale a persoanelor, dar și pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Arad, Alexandru Andrei Dincă: „Aceste controale se desfășoară în limita celor 30 de kilometri de la linia de frontieră în interior, reprezentând zona noastră de competență. (…) Și au în vedere verificarea identității și a situației legale a persoanelor, dar și pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale. De asemenea, pentru prevenirea și combaterea fenomenului migraționist, competența polițiștilor de frontieră rămâne la nivel național”.

La controale au fost folosiți și câini special antrenați pentru a descoperi droguri.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Claudia Iuga: „Avem mijloace de verificare rapidă a identității persoanelor și autovehiculelor și aici mă refer la aplicația EDAC”

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Claudia Iuga: „Controale în scopul identificării unor transporturi ilegale de migranți sau activități ilegale din linia contrabandei. (…) De asemenea, efectivele MAI au intensificat activitățile de verificare și control în zonele de tranzit ale transporturilor de persoane și de mărfuri. Avem mijloace de verificare rapidă a identității persoanelor și autovehiculelor și aici mă refer la aplicația EDAC. (…) De asemenea, intensificăm colaborarea cu partenerii noștri externi pentru a combate fenomenul infracțional transnațional”.

România a intrat complet în spațiul Schengen din 1 ianuarie 2025, iar controalele fizice din fosele puncte de trecere a frontierei din zonele Schengen s-au desfințat. În schimb, pentru a combate traficul de droguri, de migranți sau alte tipuri de infracțiuni, polițiștii naționali, polițiștii de frontieră, polițiștii de la imigrări și jandarmii efectuează controale pe principalele drumuri care duc spre granița cu Ungaria, astfel că șoferii sunt opriți în parcări și se verifică actele și mărfurile transportate.

Sursa foto: Europa FM / Ciprian Boițiu

Sursa video: Europa FM / Ciprian Boițiu

Citește și: Hunedoara: Proiectul celei mai moderne centrale electrice din Europa a primit autorizația de construire | AUDIO