În ciuda bucuriei din stradă de la Atena, situația Greciei la nivel european a devenit și mai delicată în urma rezultatului de la referendum. Urmează acum întâlniri ale liderilor europeni și posibile noi negocieri între Grecia și creditorii săi, în încercarea de ajunge la un acord. O primă reacție vizavi de referendumul grecesc a venit de la mâna dreaptă a cancelarului german, Angela Merkel.
La scurt timp după ce grecii au respins prin referendum măsurile de austeritate propuse de creditori, vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat că noi negocieri cu Grecia sunt “greu de imaginat”.
O opinie similară are și președintele Parlamentului European, Martin Schulz:
Președintele Parlamentului European, Martin Schulz: “Aceasta este o zi dificilă, iar promisiunea premierului Tsipras, făcută poporului grec, cum că poziția de negociere a Greciei va deveni mai bună, este în opinia mea neadevărată. Depinde acum de guvernul Grec, să facă propuneri care să convingă membrii Eurogupului și instituțiile de la Bruxelles. ”
O conferinţă telefonică pe tema Greciei va avea loc astăzi între preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, șeful Consiliului European Donald Tusk, preşedintele BCE Mario Draghi şi preşedintele Euro-grupului. De asemenea, o delegaţie din Grecia va merge astăzi la Bruxelles pentru a pregăti reluarea negocierilor cu creditorii internaţionali, după cum au anunţat surse guvernamentale citate de presa elenă. La Paris, se întâlnesc în această seară președintele francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel, iar mâine este programat un summit al Euro-grupului.
Votul grecilor este analizat și de marile publicații occidentale. „Grecii sfidează Europa” titrează The Guardian, în timp ce Financial Times scrie că viitorul Greciei în zona euro este incert.