Solicitanţii de azil care se retrag din programul de relocare al Uniunii Europene nu mai au dreptul să îşi depună din nou dosarul.
Astfel, refugiații care nu sunt de acord cu țara unde sunt repartizați nu mai au voie să se înscrie iar – transmite Comisia Europeană, potrivit news.ro.
Anunțul a fost făcut după informațiile apărute în presă potrivit cărora aproape jumătate dintre migranţii care urmau să fie transferaţi în România în baza schemei de relocare au refuzat.
“Un solicitant de azil nu are dreptul să aleagă ţara unde va fi relocat, chiar dacă legăturile de familie și cunoștințele de limbă sunt luate în considerare” – precizează oficialii Comisiei Europene.
Aceștia susțin că refugiații care solicită azil pot decide să ăși retragă cererea înainte de relocare. Într-o astfel de situație, nu se mai pot înscrie din nou, iar cererile lor vor fi procesate în Grecia sau Italia.
Jurnaliștii de la Financial Times scriau săptămâna trecută că 32 de migranţi din totalul de 67 care urmau să fie trimişi în România din Grecia s-au retras din program. Unii dintre ei se ascund în prezent de autorităţi, pentru că nu vor să fie transferaţi în ţara noastră.
Situaţia este similară şi în cazul Bulgariei: 36 de refugiați dintr-un total de 47 au refuzat țara vecină, iar alți 7 au dispărut.
Pe de altă parte, unii solicitanţi de azil au refuzat inclusiv transferul în ţări bogate perecum Franța.
Potrivit schemei de relocare aprobate la Bruxelles, România s-a angajat să preia 2.572 de refugiaţi din Grecia şi 1.608 din Italia.