Prima lună de toamnă ne va aduce facturi mai mari la energia electrică cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh. Totodată, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare a Energiei, Emil Calotă, a anunțat că va crește și prețul gazelor pentru consumatorii casnici. Este vorba de o majorare de 6%. Comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat încă această decizie, care ar urma să fie luată săptămâna viitoare.
Când veți alimenta, pregătiți-vă să dați mai mult. Pe 1 octombrie intră în vigoare a doua majorarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru. Pe data de 15 septembrie, când a avut loc prima majorare a accizei, petroliștii au scumpit carburanții cu 9 bani pe litru. Însă prețurile au fost modificate în sus chiar și înainte și după această dată.
SE VOR SCUMPI ȘI ALIMENTELE
Problema cea mai mare este că aceste produse — energie, gaze și carburanți — sunt folosite în masă și duc la scumpiri în lanț pentru aproape toate produsele și serviciile din economie, întrucât ele influențează atât costurile de producție, cât și segmentul de transport și comercializare. Drept urmare scumpiri vom constata și la raft.
Alimentele se vor scumpi cu cel puțin 5 la sută, spune președintelui Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu la Europa FM.
Totodată, ratele la bănci ale românilor vor crește și ele, odată cu nivelul ROBOR – indicele în funcție de care se calculează dobânzile. Robor la 3 luni a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României.