Creierul, un organ foarte sensibil, este așezat strategic în cutia craniană pentru a putea fi protejat de către oasele dure și foițele care îl învelesc. Cu toate acestea, în urma traumatismelor puternice, funcția cerebrală poate fi afectată.
Chiar dacă în urma unei lovituri la cap nu se observă răni pe piele sau fracturi ale oaselor, din cauza impactului cu pereții craniului, poate apărea contuzia cerebrală. Aceasta este o afectare localizată a țesutului nervos și uneori a vaselor mici de sânge.
În general, cei care au suferit o contuzie sunt conștienți, dar pot prezenta amețeli, senzație de greață, vărsături și dureri de cap. În unele cazuri mai serioase apar sensibilitatea la lumină, agitație și chiar și tulburări de memorie.
După un traumatism în zona capului este important să urmărim ce simptome se dezvolta, când apar și, bineînțeles, să apelăm la asistență medicală de specialitate. Medicul poate stabili gradul de severitate al contuziei, dacă sunt necesare teste imagistice precum radiografia, tomografia computerizată sau RMN-ul și dacă trebuie instituit tratamentul.
După o contuzie cerebrală este important să ne odihnim și să-i oferim creierului posibilitatea de a se vindeca în timpul somnului. Pentru că semnele pot apărea și după câteva zile, va trebui să urmăriți cu atenție evoluția și să apelați la medic dacă remarcați persistența durerilor de cap, pierderea echilibrului, simțurilor sau amnezie.