Am vorbit în campania ”România Dispare” despre românii care au ales să plece din țară și despre efectele migrației.
Însă, sunt și români care aleg să se întoarcă acasă după experiența străinătății.
Există și programe care-i sprijină pe cei care aleg să-și investească în România banii pe care i-au câștigat în străinătate.
Prin programul Re-patriot mai muți oameni de afaceri români de succes încearcă să convingă români plecați în străinătate să se întoracă și să pornească aici un business.
Oferă chiar și consultață pentru a se descurca în hățișul birocrației de la noi, ne-a spus liderul programului, Marius Bostan.
”Avem în grupul nostru mai multe companii. Și de consultanță, și de avocatură, de diverse servicii. Când cineva care apelează la noi are un blocaj, îl sfătuim cum să depășească problema. Facem asta pro bono. sunt peste 12 mii de ore de consultanță oferite până acum.”
Infrastructură proastă, sistemul de educație și cel de sănătate…toate acestea îi sperie pe românii din afară.
”Sunt îngrijorări asupra situației politice din România. Infrasctructura, corupția, birocrația – sunt alte motive de îngrijorare.”
Paul Sittner s-a întors în România după 15 ani de trăit și lucrat în Germania.
De un an și-a deschis în București un centru sportiv și de recurerare medicală.
L-am întrebat ce l-a determinat să revină în țară.
”În clinica unde lucram aveam sportivi de la diverse echipe din România, m-am gândit … de ce n-aș deschide o astfel de clinică în București, ca să-i scutesc de drumul până în Germania, și să aibă parte acasă de aceeași calitate ca în Germania. Un român, dacă nu e mulțumit de țara în care lucrează și vrea să se întoarcă, ar trebui să testeze întâi, dar și să-și lase o portiță de legătură cu țara de unde vine”
RePatriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat, adresat românilor din Diaspora.
Până acum mesajul organizației a ajuns la peste 4.000 de români din toată Europa.