250.000 de copii cresc fără unul sau chiar ambii părinţii, pentru că aceştia sunt plecaţi în străinătate, la muncă, ca să le ofere un trai decent. Pe mulţi dintre cei mici, plecarea părinţilor îi afectează profund, copiii ajungând să aibă rezultate şcolare mai slabe, depresie sau chiar suicid.
Problema este cu atât mai gravă în cazul minorilor lăsaţi fără niciun adult care să-i supravegheze.
Părinţii care pleacă la muncă în străinătate şi îşi lasă copiii acasă trebuie să notifice autorităţile cu cel puţin 40 de zile înainte de a părăsi ţara, potrivit reglementărilor actuale ale Legii nr. 272/2004.
Cei care nu notifică autorităţile şi nu desemnează o persoană care să aibă grijă de copil în lipsa lor riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.
Doar că legile și statisticile nu pot ține locul unei discuții pe care copiii o provoacă în familiile lor alături de care rămân acasă.
În Dimineața Zurli, Gáspár György, psiholog clinician şi psihoterapeut relaţional, având specializare în hipnoza clinică, psihoterapia de familie şi psihoterapia integrativă, ne ajută să găsim cel mai potrivit răspuns pentru momentul în care copiii ne întreabă de ce pleacă părinții la muncă în străinătate?