
După demisia fostului președinte al României, Klaus Iohannis, anunțată pe 10 februarie, în urma unei cereri de suspendare semnate de parlamentari ai partidelor extremise și parlamentari USR, liderul AUR, George Simion, a anunțat că va depune o moțiune de cenzură în Parlament, în cursul săptămânii următoare. Prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, senatorii și deputații pot retrage încrederea acordată Guvernului învestit. Invitat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM, cu Ioana Ene Dogioiu, politologul și directorul INSCOP – Remus Ștefureac – a explicat care ar fi consecințele asupra României într-un context de instabilitate politică – având președinte interimar și cu un guvern care ar cădea. „Practic, noi am fi complet, dar complet absenți de la orice discuție relevantă care are loc în aceste zile, în aceste săptămâni”, când, spune Remus Ștefureac, „se reface harta lumii”. „O țară cu președinte interimar și fără Guvern… o astfel de țară nu mai e ascultată de nimeni și interesele acestei țări nu vor mai fi la această masă”, afirmă politologul.
Remus Ștefureac: Practic, noi am fi complet, dar complet absenți de la orice discuție relevantă care are loc în aceste zile, în aceste săptămâni, când, dacă analizăm consecințele care se întâmplă acum, minut cu minut – se reface harta lumii
Ioana Ene Dogioiu: Urmează, se pare, moțiune de cenzură. AUR, SOS și POT au semnăturile necesare pentru a o depune. Întrebarea este dacă se va alătura și USR și dacă se vor găsi suficienți trădători, mă rog, așa le spun cele două partide din PNL și PSD, care nu cred că din UDMR, dar care să voteze secret, că e vot secret, moțiunea. Există un risc real de cădere a Guvernului?
Remus Ștefureac: „Nu cred că există, dar încerc să ies așa puțin din haina unei persoane care lucrează cu cifrele din sondajele de opinie și să intru mai degrabă în haina celui care face analiză de risc politic. Cred că ar fi pentru România, repet, o țară care are un președinte interimar, care are un război la graniță, cu atât de multă incertitudine cu privire la modul în care se va încheia acest război, să livreze și o instabilitate guvernamentală totală, prin demiterea unui guvern, iarăși, cât timp ar lua să reînjghebăm o majoritate, cum ar arăta acea majoritate? Practic, noi am fi complet, dar complet absenți de la orice discuție relevantă care are loc în aceste zile, în aceste săptămâni. În aceste zile, în aceste săptămâni, dacă analizăm consecințele care se întâmplă acum, minut cu minut – se reface harta lumii – noi să fim fără guvern și cu un președinte interimar și chiar să fim complet ignorați și să venim doar ulterior la o masă…”
Remus Ștefureac: Bănuiesc că USR totuși nu se va ralia la un demers
Ioana Ene Dogioiu: Plus că nu știu cine ne-ar mai împrumuta.
Remus Ștefureac: „Evident, și consecințele macroeconomice ar fi un act de iresponsabilitate și bănuiesc că USR totuși nu se va ralia la un demers. Întotdeauna e democrație și nu sunt nici eu, nici altcineva în postura de a da indicații unui partid ales în Parlament de către cetățenii României. Democrația este democrație. Ar fi alegerea USR dacă se pune în aceeași barcă cu doamna Șoșoacă, cu doamna Gavrilă, cu domnul Simion și merg într-o anumită direcție, dar cred că sunt momente în evoluția istorică a oricărei țări în care e bine să cumpănești de 5 ori, de 7 ori, de 50 de ori și să te gândești la toate consecințele unei asemenea decizii. Cred că un guvern, guvernul Ciolacu, în acest caz, poate să cadă la fel de bine după alegerile prezidențiale”.
Remus Ștefureac: O țară cu președinte interimar și fără Guvern nu mai e ascultată de nimeni și interesele acestei țări nu vor mai fi la masa negocierilor
Remus Ștefureac: „Se întâmplă lucruri în fiecare minut, în fiecare oră, în fiecare zi, în fiecare săptămână. Am văzut și mesajul președintelui interimar – o racordare la ce înseamnă politică de securitate, la ce înseamnă politică externă, nevoia de a ține România activă la masa acestor negocieri. Trebuie să fim prezenți. O țară cu președinte interimar și fără Guvern… o astfel de țară nu mai e ascultată de nimeni și interesele acestei țări nu vor mai fi la această masă”.
Ioana Ene Dogioiu: Cu alte cuvinte, să încercăm să ne incendiem valiza câtă vreme ea nu arde totuși, deși e destul de aproape de foc.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea