România nu îndeplinește niciun criteriu pentru aderarea la Zona Euro, se arată într-un raport publicat azi de Comisia Europeană.
Documentul se referă la cele 7 state membre din afara Zonei Euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia. Niciunul dintre aceste state nu îndeplinește criteriul privind stabilitatea cursului de schimb.
Pentru aderarea la euro există 4 criterii economice de convergență. Indeplinirea lor asigură faptul că un stat membru e pregătit să adopte moneda euro și că aderarea sa la Zona Euro nu va cauza riscuri economice nici pentru statul respectiv și nici pentru Zona Euro în ansamblu.
Criteriile se referă la: prețuri stabile (adica inflația nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state cu cele mai bune rezultate), deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din Produsul Intern Brut, iar datoria publică nu poate fi mai mare de 60% din PIB). Alte criterii: stabilitatea cursului de schimb și rata dobânzilor pe termen lung să nu fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.
România nu îndeplineşte acum niciunul dintre cele patru criterii.
Croația și Suedia îndeplinesc toate criteriile de convergență economică, mai putin pe cel privind cursul de schimb. Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia îndeplinesc criteriile referitoare la finanțele publice si la ratele dobânzilor pe termen lung.
Țara noastră își menține oficial angajamentul de aderare la Zona Euro, avand ca țintă anul 2024.
- Manuela Nicolescu