Confidenţialitate

Ce rășină să alegi în funcție de imprimanta 3D

Rășinile sunt materii prime plastice de formă lichidă, utilizate în printarea 3D de mare precizie. Procesul implică utilizarea unor imprimante cu funcții clare cu ajutorul cărora se pot modela obiecte realizate din astfel de materiale, sub acțiunea razelor UV.

Te invităm să afli mai multe detalii interesante despre rășinile utilizate pentru printare tridimensională și caracteristicile acestora pentru a ști ce imprimantă poate fi utilă în proiectele pe care le desfășori.

Care sunt avantaje rășinilor pentru printare 3D?

Modelarea tridimensională cu rășini plastice lichide se poate realiza la o rezoluție mult mai bună, iar obiectele obținute prezintă detalii mult mai clare, comparativ cu cele ale oricărui tip de alt material utilizat. De asemenea, tehnologia pe bază de laser asigură marje de eroare minime.

Comparativ cu procesul în care se utilizează filamente, cel pe bază de rășini garantează timpi de lucru mai reduși. La imprimantele FDM, extruderul se deplasează pe întreaga suprafață de printare, ejectând în straturi filamentul. În consecință, finalizarea modelului 3D durează mai mult timp.

La cele cu rășini, fasciculul de laser asigură dinamica de modelare cu un minim de efort, permițând simultan modelarea și întărirea materialului. Mai mult decât atât, modelele 3D obținute astfel sunt mai sunt durabile, mai robuste și au un aspect mult mai plăcut, comparativ cu cele obținute la imprimantele FDM.

Câte tipuri de printare 3D cu rășini există?

Modelarea obiectelor tridimensionale cu rășini se poate realiza la trei tipuri de imprimantă diferite ce utilizează tehnici de lucru proprii:

Imprimantele 3D SLA 

Procesul de lucru efectuat de aceste imprimante 3D poartă denumirea de stereolitografie. Rășina plastică lichidă este solidificată cu ajutorul luminii UV, obținându-se modele cu detalii de precizie, chiar și pe suprafețe de lucru reduse. Imprimantele 3D LSA sunt prevăzute cu un laser care poate ajusta fiecare strat de rășină depus, de unde și acuratețea remarcabilă a liniilor.

Imprimantele 3D DLP 

Vorbim și în cazul imprimantelor 3D despre un fascicul de laser UV care modelează cu precizie straturile de rășină lichidă, conform setărilor realizate în programul de modelare. Însă spre deosebire de soluțiile SLA, unde fiecare layer este abordat individual, tehnologiile DLP asigură timpi de lucru mult mai reduși, deoarece se lucrează simultan întregul strat.

Imprimantele 3D MSLA

Spre deosebire de celelalte modele, imprimantele 3D MSLA dispun de un ecran LCD și nu de oglinzi cu ajutorul căruia lumina este direcționată către material. Costurile de producție devin astfel mai mici, de aceea, aceste soluții vin cu un preț de achiziție mai redus. Sunt recomandate celor care își doresc să învețe modelare 3D.

Cum alegi rășinile pentru imprimante 3D?

Atunci când dorești să achiziționezi rășini pentru printare 3D, ține cont de:

Rezistența la tracțiune

Cu cât aceasta este mai ridicată, cu atât obiectul rezultat în urma modelării 3D este mai durabil. În timpul procesului, rășinile cu rezistență ridicată la tracțiune pot fi supuse la tensiuni ridicate.

Alungirea

Rășina trebuie să se întindă, însă fără a se rupe, atunci când se exercită presiune asupra materialului. Acest factor contribuie inclusiv la elasticitatea avută de obiectul 3D final.

Calitatea finisajului 

Utilizarea anumitor rășini pentru modelare tridimensională determină obținerea unor modele cu suprafețe mai fine sau mai rugoase.

Absorbția de apă

Apa afectează integritatea structurală a modelelor obținute la imprimante 3D pe bază de rășini. De aceea, este important să te asiguri că rășina aleasă este rezistentă la apă. 

Transparența 

Dacă îți dorești ca obiectele obținute în urma printării să ofere un nivel de transparență ridicat, optează pentru rășini disponibile în nuanțe transparente, așa cum sunt cele standard.

Alege rășina de înaltă calitate pentru imprimarea 3D, ținând cont de informațiile descoperite în acest articol. Datorită acestei materii prime utilizate în proces, poți obține modele cu detalii uimitoare, chiar la scară foarte mică, obținute într-un timp de lucru foarte scurt.

Foto: shutterstock.com