Adrian Hădean, realizatorul emisiunii Medium Rare de la Europa FM, a explicat, în Deșteptarea, ce va pune anul acesta pe masa de Crăciun. Printre rețetele pe care le recomandă ascultătorilor Europa FM, a povestit și amintirile din copilărie care îl leagă de sărbătorile de iarnă.
“Eu n-aș pune prea multe lucruri pe masa de Crăciun. Aș pune mai mulți oameni pe lângă masa de Crăciun. Aș pune mai puțină mâncare, dar gătită cu grijă”, a spus Adrian Hădean.
Adrian Hădean a dezvăluit rețeta de friptură de porc pe care o va prepara de Crăciun.
“Iau hârtie de copt și pun friptura în tavă cu ce vreau eu. De multe ori, cu foarte puține lucruri. Doar frec carnea bine cu condimente, ce amestecuri îmi plac mie, și în rest, nu mai pun nimic peste ea, pentru că oricum carnea conține destul de multă apă.
Dar, ca să o protejez cumva și să păstrez mai mult timp apa în friptură, că apa o gătește și o frăgezește, o acopăr cu hârtie de copt. Mototolesc bine hârtia de copt și împăturesc carnea în ea, o învelesc.
O pun la 130/140 de grade și o las 7-8 ore. În intervalul acesta de timp, se rumenește singură, chiar dacă e acoperită”, a explicat Adi Hădean.
O altă rețetă pe care o recomandă pentru masa de Crăciun este friptura de rață întreagă.
“O rățușca la vreo două kilograme, întreagă, o umplu cu sferturi de lămâie, cu niște cimbru. Îi dau cu sare pe interior, pe exterior, piper pe exterior, poate și alte plante aromatice. Îi fac un culcuș din crenguțe de cimbru, din rămurele de rozmarin. Foaie de copt pe deasupra, și o pun în cuptor la 130/140 de grade, timp de 4-5 ore.
Când o scoți de acolo, arată perfect, e foarte aromată, e fragedă, suculentă. Tot ce mai trebuie să faci e să în depărtezi de pe ea foia de copt și rămurelele alea, dai cuptorul foarte tare, la 200/250 de grade cu ventilație, timp de 5 minute, nu mai mult. Ea se rumenește foarte fain și pielea se face crocantă”, a spus Adrian Hădean în Deșteptarea.
Felul de mâncare care îi amintește cel mai bine de Crăciun sunt prăjiturile pe care le făcea mama sa.
“Sunt niște prăjituri care se cheamă haioșe. Așa le zice în Ardeal. Se fac cu osânză de porc. E un aluat pe care îl împăturești de o grămadă de ori, e un puff pastry, vol au vent, făcut de casă și cu untura aia de porc. Trebuie să frămânți aluatul de trei ori, îl bagi la rece, iar îl scoți. E un proces destul de laborios așa.
Tai niște pătrățele pe care mama le umplea cu magiun făcut de noi în toamnă. Pentru mine e perfecțiunea”, a mărturisit Adrian Hădean.
“O coci, o scoți de acolo, o dai cu zahăr pudră și până dimineața au dipărut toate. Făceam asta cu frate-meu.
Muncea mama, săraca, umplea câte un lighean cu 120 de haioșe. Stăteam cu frate-meu, noaptea, și ne uitam la televizor și până dimineața, mai erau vreo 30-40 de haioșe”, și-a amintit amuzat Adrian Hădean.