Confidenţialitate

Procurorul general, despre OUG care modifică legile Justiției: Există suspiciuni de neconstituționalitate

Procurorul general reacționează după publicarea OUG care modifică legile justiției.

Ordonanța de urgență pentru modificarea legilor Justiției a creat multe probleme funcționale pentru parchete, dar mai ales pentru DNA. Ar exista inclusiv suspiciuni de neconstituționalitate, care sunt în curs de analiză iar soluțiile vor fi identificate în perioada următoare, a declarat pentru Mediafax Augustin Lazăr.

OUG care modifică legile Justiției a fost publicată în Monitorul Oficial, marți, după mai bine de o zi de la adoptarea ei. 

Noua ordonanță de urgență va avea un impact direct asupra dosarului Tel Drum, dar și asupra anchetării violențelor din 10 august. În aceste investigații au fost aduși la Parchetul General, prin delegare și procurori cu mai puțin de 10 ani de experiență, pe care noile reguli îi scot din joc.  La fel se va întâmpla și cu mai vechiul dosar al Revoluției.  80 de procuror vor fi nevoiți să revină astfel la parchetele de unde au plecat.

Nu este însă vorba doar de magistrații delegați. Toți procurorii din DNA, DIICOT și din Parchetul General care îndeplineau până acum condiția celor 8 ani de vechime și care au venit prin concurs, trebuie să plece dacă nu au făcut între timp un deceniu în magistratură.

O altă lovitură pentru procurori – se mărește vechimea necesară pentru a avea o funcție de conducere în Parchetul General, în DNA și în DIICOT. În loc de 10 ani, 15 ani. Cei care nu îndeplinesc noile criterii, trebuie să se retragă, chiar dacă le îndeplineau când au fost numiți.

Intrarea în DNA și DIICOT se va face doar după un interviu în fața CSM, iar ministrul Justiției va putea sesiza din nou Inspecția Judiciară dacă suspectează abateri disciplinare în cazul vreunui procuror.

În mod neobișnuit, ordonanța 92 poartă doar două semnături – pe cea a premierului Dăncilă și pe cea a ministrului Tudorel Toader, fără avize din partea altor ministere.