Preşedinţii României şi Statelor Unite au decis aseară, la Washington, că cele două state se angajează “să evite riscurile de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G”.
Angajamentul apare în declaraţia comună de la finalul întrevederii de la Casa Albă.
Ce înseamnă însă acest lucru în contextul în care statul român se pregăteşte să organizeze o licitaţie internaţională pentru introducerea aceste tehnologii rapide de transmitere de date şi la noi?
Că autorităţile vor atente, potrivit memorandumului consultat de site-ul G4Media, la cel puţin trei aspecte.
Primul- dacă furnizorul tehnologiei 5G este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat.
Apoi, dacă furnizorul este transparent în ceea ce priveşte acţionariatul.
Şi nu în ultimul rând, dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.
Fostul ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Dacian Cioloş, Marius Bostan, explică de ce este important ca tehnologia 5 G să fie sigură din punctul de vedere al securităţii.
Compania chineză Huawai este unul dintre giganţii mondiali care produc tehnologia 5 G, iar Guvernul American a impus retricţii dure privind folosirea echipamentelor acestui producător în sistemele publice vitale.
Marius Bostan spune că este firesc ca România să se alăture iniţivei americane în condiţiile în care şi alţi mari producători din state democratice pot intra pe piaţă.