Statul român va primi de la Chevron exact atât cât a cerut, după ce compania americană a renunțat la cele 3 acorduri petroliere de la Costinești, Vama Veche și Adamclisi.
Declarația a fost făcută la Europa FM, avocatul Cosmin Vasile, de la firma care a reprezentat Agenția Națională pentru Resurse Minerale în instanță.
Este vorba, potrivit deciziei Curții Internaționale de Arbitraj de aproape 100 de milioane de dolari, din care 73 de milioane despăgubirile solicitate, iar diferența o reprezintă dobânda calculată până la 1 februarie.
Însă, ce pierde, concret, România după renunțarea de către Chevron la cele 3 contracte de exploatare petrolieră?
Avocatul Cosmin Vasile a explicat că faptul că Chevron va plăti suma de 97 de milioane de dolari nu acoperă, de fapt, pierderea României.
”În dosar s-a tranșat că nu se poate renunța la celel trei contracte de concesiune fără să se realizeze lucrările din programul minim obligatoriu, sau – în cazul în care nu sunt realizate , ceea ce s-a întâmplat – să fie plătite contravaloarea acestora. Ceea ce pierde România – și a pierdut! pentru că plata acestor despăgubiri nu schimbă situația – este că nederularea programului minim obligatoriu de explorare a făcut să nu se afle cu sigurnață dacă în cele trei perimetre există sau nu resursele respective – hidrocarburi convenționale sau neconvenționale. Pentru că, în faza de explorare – care e prima etapă a unei concesiuni – obiectul ei este, exclusiv, căutarea resurselor minerale. Programul de explorare a fost abandonat undeva pe parcursul lui. Cumva, această soluție de speță este asociată cu o rezolvare principială a problemelor pe care România le are în materie de energie sau de concesiuni. Nici vorbă! În proces s-au admis integral pretențiile statului român. Nu este o despăgubire spectaculoasă. Cred că cea mai mare despăgubire aprobată de Curtea Internațională de Arbitraj a fost de 2 miliarde de euro, dar nu în cazul României ” – a declarat avocatul Cosmin Vasile, de la firma care a reprezentat Agenția Națională pentru Resurse Minerale în instanță.
Cele trei acorduri de concesiune între Chevron și ANRM au fost încheiate în martie 2011.
Compania americană a renunțat la ele 3 ani mai târziu.