Cristian Tudor Popescu și Adriana Nedelea au discutat, la Piața Victoriei, despre eliminarea unor restricții și modul în care guvernanții au gestionat pandemia Covid în ultimul an și jumătate. În plus, ascultătorii Europa FM au oferit și note autorităților, în funcție de eficacitatea măsurilor adoptate din martie 2020 și până în prezent.
Gazetarul și scriitorul a oferit și el o notă guvernanților, menționând că prestația celor care ne conduc nu a fost una omogenă:
„Guvernele, în acest an și ceva, se duc, după cum rezultă din media ascultătorilor, spre nota 6. Eu i-aș da 6 Guvernului pentru întreaga gestionare, dar o observație bună este că nu a fost omogenă prestația Guvernului, poți să dai o notă statistică, dar nu e foarte edificatoare. Guvernul, într-adevăr, a avut perioade de bâlbe, de hotărâri politice grosiere, cum au fost cele din toamnă, când au refuzat să instituie carantina pentru că li se părea lor că așa obțin voturi mai multe și au fost în ultima perioadă și măsuri care, iată, s-au dovedit bune până la urmă. Prima parte rău, apoi slab spre bine și, în sfârșit, în ultima parte, bine.”
Totodată, Cristian Tudor Popescu a oferit o notă asemănătoare și poporului român, pentru modul în care a acționat și reacționat în ultimul an și jumătate de pandemie:
„Cetățenilor eu le-aș da pentru votul pe care l-au dat unui partid născut din pandemie, din contestarea măștii, a vaccinului, a rațiunii, pentru asta le-aș da o o notă sub cea de trecere, adică ne-aș da, că noi suntem aici, la un loc. Luăm o notă mică pentru ce s-a întâmplat la alegeri și luăm o notă mare pentru ce s-a întâmplat la vaccinare, pentru faptul că oamenii, în ciuda propagandei feroce antivaccin, cifra vaccinaților în clipa de față este neașteptat de bună. Ea nu e mare, nu sunt 4 milioane, deci ne apropiem de un sfert, nu e mare dar e mai bine decât m-aș fi așteptat, având în vedere la ce presiuni mediatice a fost supus acest popor în anul de pandemie. Tot pe acolo, tot așa, să zicem cu un 8 și cu un 4 tot la un 6 ne-am duce și noi și Guvernul.”
Gazetarul și scriitorul a ținut să precizeze că, în ciuda pantei descendente pe care se află pandemia în țara noastră, nu putem uita de măsurile de protecție:
„Eu nu simt că ar trebui să mă relaxez în vreun fel, singura ușurare este numărul mic de morți și numărul din ce în ce mai mic a celor aflați la ATI în stare gravă, asta este o ușurare. Asta ar fi o mare greșeală, să ne imaginăm că, din momentul ăsta, putem să aruncăm măștile la gunoi și ele au dispărut din viața noastră, n-au dispărut, însă situația este bună, suntem în clară coborâre a pantei pandemiei.”
Situația epidemiologică actuală este un prilej bun pentru autorități de a concepe un plan pentru a contracara o eventuală creștere a numărului infecțiilor, anticipată de mulți specialiști, mai spune Cristian Tudor Popescu:
„ Specialiștii, cei mai mulți dintre ei, afirmă că va veni și un al 4-lea val, probabil spre toamnă, rămâne de văzut cum se vor pregăti guvernanții pentru acest al 4-lea val pentru că mie mi se pare absolut necesar să pui răul înainte acum, ca guvernant, să te gândești dacă vine al 4-lea val ce facem. Avem o experiență, avem un an și ceva în spate, știm mult mai multe lucruri, ne-am fript de nenumărate ori în timpul ăsta, s-au făcut destule greșeli din care se poate învăța. Ar trebui să existe de data aceasta un plan foarte bine pus la punct pentru momentul în care ar apărea cel de-al 4-lea val.”
Gazetarul și scriitorul mai spune că autoritățile ar trebui să nu mai mediatizeze cifrele legate de numărul infectărilor, al internărilor la ATI și al deceselor Covid, ci doar să fie publicate pe site-urile Ministerului Sănătății și INSP:
„Nu stabilesc eu pragul, dar când se constată că a coborât nivelul infectaților de la o zi la alta, nivelul celor aflați în ATI, în stare gravă, bolnavi de Covid și al celor care decedează din cauza sub un anumit nivel, sub acel nivel să nu se mai anunțe aceste cifre. Ele să fie accesibile pe site-ul Ministerului Sănătății sau la INSP, cine dorește să se informeze în legătură cu asta să facă o operație pe net și să vadă, dar acel comunicat de ora 1.00 care să fie preluat de presă și să fie dat în fiecare zi, după părerea mea ar trebui să înceteze. El a avut sens în momentele negre ale pandemiei, pentru responsabilizarea cetățenilor. Acum, dacă ele coboară la niveluri joase, eu cred că nu mai are sens. Un an și ceva de presiune psihologică pe oameni e suficient.”