Un grup de studenți de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a dezvoltat o aplicație care îți arată exact zonele în care sunt căpușe, țânțari și muște.
Pe aplicația VectExcel veți putea găsi și informații despre bolile care sunt transmise de căpușe sau țânțari și tot ea calculează probabilitatea prezenței celei mai importante specii de căpușă din România, numită Ixodes ricinus, responsabilă pentru transmiterea bolii Lyme.
Utilizatorii pot vizualiza în mod interactiv toate datele de distribuție geografică ale tuturor celor 32 de specii de căpușe din România, precum și ale 58 de specii de țânțari și opt de flebotomi (gen de muște de nisip).
Aplicația încurajează cetățenii să se implice activ în cercetare, promovând conceptul de citizen science.
Acestă aplicație a fost realizată în cadrul proiectului “Platformă One Health multidisciplinară de excelență pentru studiul bolilor vectoriale neglijate și emergente”, finanțat de UEFISCDI (contract PCCDI 57/2018).
Proiectul este coordonat de Prof. Dr. Andrei D. Mihalca (Disciplina de Parazitologie si Boli Parazitare, Facultatea de Medicina Veterinara, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca) și este implementat în cadrul unui consorțiu care include Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino”, Institutul de Virusologie “Stefan S.Nicolau”, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării”-I.N.C.D.D.D. Tulcea.
Download VectExcel gratuit pentru Android
Download VectExcel gratuit pentru IOS