Codul roșu de caniculă se extinde în aproape toată țară începând de sâmbătă, 12 iulie, anunță meteorologii. Valul de căldură venit dinspre nord-vestul Africii are direcția centrată peste teritoriul României, precizează la Europa FM climatologul Roxana Bojariu. Autoritățile din mai multe județe au înființat puncte de prim-ajutor și au crescut numărul punctelor de hidratare. Totodată, oamenii sunt sfătuiți să rămână în case în orele fierbinți ale zilei. La Galați, animalele de la Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele sunt hrănite cu alimente reci și sunt stropite cu apă în mod regulat.
Brașov. Eventualele reparații la cele 26 de cișmele publice se vor face în regim de urgență
Primăria Brașov instituie măsuri speciale pe timp de caniculă pentru localnici și turiști. Se anunță zile de foc și nopți tropicale în orașul de la poalele Tâmpei.
Brașovul se află sub cod portocaliu în această perioadă, cu temperaturi neobișnuit de mari atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. În acest context, primăria ia măsuri speciale pentru a preveni problemele în rândul populației. De vineri, 12 iulie se înființează încă 4 puncte de hidratare, va crește frecvența stropirii străzilor, iar eventualele reparații la cele 26 de cișmele publice se vor face în regim de urgență. Noile puncte de hidratare, unul chiar în incinta Primăriei, se adaugă celor 25 de farmacii cu puncte de hidratare și măsurarea tensiunii, repartizate în tot orașul.
Galați. Animalele de la Grădina Zoologică primesc meniu special: pui congelați, înghețată și apă rece
Măsuri speciale pentru protejarea animalelor de caniculă, la Grădina Zoologică din Galați. Urșii, tigrii și leii, în special, dar și celelalte animalele primesc mâncare specială și fac dușuri dese.
Fiindcă temperaturile trec de 40 de grade la soare, urșii de la Grădina Zoologică de la Pădurea Gârboavele se răcoresc uc fructe și legume congelate. Primesc mai multe porții pe zi pentru a rezista zăpușelii. Tigrii siberieni și leii au parte de meniu cu pui congelați și ceilalți locatari necuvântători de la zoo au parte de tratamente speciale pentru a face față căldurii excesive. Pe lângă mâncarea specifică primesc fructe reci, înghețată și sunt stropite cu apă regulat. Cele mai norocoase, care au mici amenajări de apă în țarcuri, se bălăcesc cât e ziua de lungă.
Hunedoara. Apelul autorităților: Nu părăsiți locuințele în orele fierbinți ale zilei!
La Hunedoara, din cauza caniculei, numărul de apeluri la serviciul de ambulanță a devenit aproape dublu față de o zi normală. Autoritățile locale hunedorene le cer oamenilor să respecte recomandările Direcției de Sănătate Publică și să evite să iasă din case în orele fierbinți ale zilei.
Prefectul județului Hunedoara Doris Florina Visirin a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență care a făcut o serie de recomandări pentru autoritățile locale. În majoritatea localităților județului Hunedoara au fost deschise puncte de prim-ajutor și se va împărți apă potabilă populației.
În județul Hunedoara, în ultimele zile aproape s-a dublat numărul celor care au solicitat intervenția Serviciului Județean de Ambulanță. În 10 zile au fost aproape 1800 de apeluri, cu aproximativ 800 mai multe decât într-o perioadă normală. De aici vine și apelul autorităților către populație să nu părăsească locuințele.
Vrancea. Punctele de prim-ajutor vor fi aprovizionate tot timpul cu apă rece
Măsuri speciale s-au dispus și în Vrancea. Autoritățile de sănătate publică au început deja să actualizeze lista persoanelor care au probleme de sănătate și care ar putea fi afectate de caniculă, pentru o monitorizare atentă.
Va fi permanență în primării, iar punctele de prim-ajutor vor fi aprovizionate tot timpul cu apă rece.
Prefectul județului Vrancea, Marius Iorga, spune că autoritățile sunt pregătite să țină piept caniculei, dar cel mai important e ca oamenii să respecte recomandările:
„Vom amplasa și vom semnaliza punctele de prim-ajutor și punctele de distribuție a apei potabile în spațiile publice climatizate. Aici, bineînțeles că vom avea sprijinul primăriilor. Aș vrea să asigur toți locuitorii județului Vrancea că autoritățile locale sunt pe deplin mobilizate. Suntem pregătiți să gestionăm această situație”, a declarat prefectul Marius Iorga.
Arad. Au fost înființate 49 de puncte de distribuire a apei potabile în tot județul
În județul Arad sunt amenajate 36 de puncte de prim ajutor și 49 de puncte de distribuire a apei potabile în tot județul.
Oamenii le pot găsi în piețe, licee, hoteluri sau zonele centrale din anumite localități. Listele cu adresele complete sunt publicate pe contul de Facebook al Direcției de Sănătate Publică Arad.
Purtătorul decuvânt al Primăriei din Arad, Ralu Cotrău: Recomandăm să se evite pe cât posibil deplasările în perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme
„Am activat punctele anti-caniculă – trei la număr pe raza municipiului Arad, respectiv Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Palatul Administrativ și Catedrala Ortodoxă de la Podgoria. Ajutorul oferit persoanelor afectate de căldură constă în servicii de hidratare și servicii medicale de bază, însă recomandarea noastră este ca în continuare în perioadele sau în intervalele orare în care se înregistrează temperaturi extreme să se evite pe cât posibil deplasările”, a transmis purtătorul decuvânt al Primăriei din Arad, Ralu Cotrău.
Alba-Iulia. Autoritățile au pus la dispoziție trei puncte de prim-ajutor: 2 în Alba Iulia și unul în Aiud
Caniculă și în județul Alba, care se află sub avertizare cod portocaliu de temperaturi ridicate și disconfort termic accentuat. Voluntarii Crucii Roșii sunt pregătiți – alături de autoritățile locale – să acorde ajutor celor care se resimt din cauza căldurii.
În județul Alba, pe perioada caniculei, sunt disponibile 3 puncte de prim-ajutor, două în Alba Iulia și unul în Aiud, precum și 25 de puncte de hidratare, amenajate în interiorul farmaciilor din Alba Iulia, Blaj, Cugir, Galda de Jos, Sebeș, Șona și Teiuș.
În punctele de prim-ajutor, asistenți medicali din cadrul DSP Alba, împreună cu voluntarii Crucii Roșii sunt pregătiți să ofere prim-ajutor și consultanță persoanelor afectate de căldura extremă. Pe lângă hidratare, aici își vor putea verifica tensiunea arterială, pulsul, saturația de oxigen din sânge.
DSP Alba a făcut publice și o serie de recomandări, în speranța de a limita efectele negative ale perioadei caniculare pe care o traversăm.
Constanța. Măsurile luate de autorități pe timpul caniculei
Pe litoral se anunță temperaturi care vor depăși 35 de grade Celsius. Autoritățile locale sunt în alertă, recomandă populației, inclusiv turiștilor, să se proteje și să evite pe cât posibil expunerea prelungită la soare. Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Constanța este pregătită să facă față pacienților care vor avea nevoie de ajutor medical.
Valul de căldură se va intensifica în zilele următoare pe litoral. Meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat valabil pentru sâmbătă, 13 iulie și duminică, 14 iulie. Temperaturile maxime vor depăși 35 de grade. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale. Primăria Constanța anunță că va asigura funcționarea fântânilor arteziene existente, nu au funcționat până acum. Mai dă asigurări că bulevardele vor fi stropite, la fel și spațiile verzi, pentru menținerea umidității aerului. Va asigura serviciile publice de salvamar și posturi de prim ajutor. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta farmaciilor.
Cu recomandări, Krina Kibedi de la Spitalul Județean Constanța: „Atenție sporită mai ales în cazul celor vulnerabili, vârstnicii, copiii și persoanele cu afecțiuni cronice”
„Evitați expunerea prelungită la soare, atenție sporită mai ales în cazul celor vulnerabili, vârstnicii, copiii și persoanele cu afecțiuni cronice. Protejați-i de căldură și asigurați-vă că se hidratează corespunzător”, a recomandat Krina Kibedi, purtătorul de cuvânt al SJU Constanța.
Iar șefa DSP din Constanța, Cristina Schipor, anunță controale: „DSP va controla cu prioritate calitatea apei potabile și de îmbăiere”
„DSP va controla cu prioritate calitatea apei potabile și de îmbăiere, vom intensifica acțiunile de verificare a condițiilor igienico-sanitare în unitățile de alimentație colectivă, tabere școlare, unități de catering dar și unitățile sanitare”, a precizat Cristina Schipor, șefa DSP din Constanța.
Litoralul este extrem de aglomerat în aceste zile, pe lângă turiștii, zeci de mii tineri participă, la Costinești, la un festival de muzică.
Autori: Emanuela Turcu, Cristina Nica, Monalise Hihn, Claudia Toader, Ciprian Boițiu, Daniela Stoia și Ghiulfer Predescu
Sursa foto: Shutterstock
Sursa video: Emanuela Turcu / Europa FM