Ministrul educației, Liviu Pop, promite că până pe 11 octombrie vor ajunge manuale de clasa a 5-a la mai multe materii: istorie, informatica, educație tehnologică și aplicație practică, limbă modernă 1, limbă engleză studiu intensiv si limbă modernă 2, limbă engleză.
Vor lipsi în continuare manualele de clasa a 5-a de Limba Română, Franceză, Engleză, Germană, Matematică, Biologie, Geografie, Muzică și Educație Plastică. Pentru acestea, ministrul estimează că noile contracte se vor semna la începutul lunii octombrie, urmând ca ulterior manualele să se tipărească și să ajungă în școli.
Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, a acuzat vineri că edituri și persoane “au beneficiat și beneficiază” în continuare de poziția de putere pe care o ocupă în sistemul de educație “pentru a acumula profituri”.
“Din nefericire, comercializarea de manuale și de alte materiale didactice a devenit o afacere profitabilă pentru unii, dar nu și pentru copii și părinți. S-a ajuns la supraîncărcare de cărți, cărțulii și caiețele care nu au nicio justificare pedagogică, ci doar pe aceea a profitului gras. (…) Presa a scris de-a lungul timpului despre o mafie a manualelor și, din păcate, această sintagmă se apropie de adevăr. Edituri și persoane au beneficiat și beneficiază în continuare de poziția de putere pe care o ocupă în sistemul de educație pentru a acumula profituri. Este imoral și este, cred eu, ilegal. Aud repetându-se acuzația că aș dori instituirea unui monopol în ceea ce privește publicarea de manuale. Ca și cum, în prezent, am avea o competiție liberă sau șanse egale între agenții economici care activează în acest domeniu de activitate“, a declarat Pop într-o conferință de presă.
El a afirmat că nu este vorba de competiție pe piața manualelor școlare.
“Nu avem competiție, avem oligopol, complicitate, rețea de pile și influențe. Ca să distrugi răul, trebuie să îl tai de la rădăcină. Această mafie nu poate fi destructurată decât prin soluția propusă, de asumare a publicării manualelor. Nu este soluția ideală, dar este o soluție corectă“, a mai declarat ministrul.
Potrivit acestuia, deși în România există de mulți ani manuale alternative, nivelul calității educației a scăzut dramatic iar testele de performanță la care participă elevii români arată acest lucru.
Pe de altă parte, Ministrul Educației a stabilit metoda prin care vor fi autorizate toate cărțile, culegerile și caietele auxiliare vândute elevilor. De acest lucru se va ocupa CENTRUL NAȚIONAL DE EXAMINARE și EVALUARE.
Așa s-a decis în ședința de Guvern de ieri, iar azi se așteaptă publicarea deciziei în Monitorul Oficial. Acest lucru înseamnă că pentru fiecare material auxiliar trebuie cerute noile avize ale Ministerului Educației.